ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Усе про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Дата: 05.06.2024 15:18
Кількість переглядів: 91

Фото без описуПодаток на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховується у 2024 році фізичним особам – власникам нерухомості за 2023 рік.

Ставки податку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості встановлюються за рішенням місцевих органів влади, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1м2 .

З інформацією щодо ставок податків, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС України. 

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку зменшується для квартир - на 60м2, для житлових будинків – на  120м2, для різних типів нерухомості, коли у власності квартира та житловий будинок - на 180м2.

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надаються на:

на об’єкти, якщо площа такого об’єкта перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі, встановленої податковим кодексом (для квартир – 300м2, для житлових будинків – 600м2, для різних типів – 900м2)

на об’єкти, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здавання в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Передача зазначеної інформації здійснюється на центральному рівні між Мін’юстом і ДПС в електронній формі комунікаційними каналами зв’язку.

Щороку до 1 липня  платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку надсилаються (вручаються) за місцем  податкової адреси податкове повідомлення - рішення про сплату суми податку.

Обов’язок щодо сплати податку на майно виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення (отримання) повідомлення.

Фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на майно, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, а також через мобільний застосунок «Моя податкова».

Однією з поширених причин не отримання податкових повідомлень-рішень з податку на майно є невідповідність податкової адреси фізичної особи її фактичному місцю проживання. Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну місця реєстрації протягом місяця з дня виникнення таких змін, шляхом подання відповідної заяви за встановленою формою (5ДР). Крім того, фізична особа – платник податків може подати до Державного реєстру відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків в електронному вигляді засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – «Електронний кабінет»), а також за допомогою безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова».

Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі виникнення питань, платник має право звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою за роз’ясненнями або проведення звірки даних за письмовою заявою.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючим органом проводиться перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення-рішення, а попереднє повідомлення – рішення вважається скасованим. Якщо у власності фізичної особи перебувають об’єкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню, а податкове повідомлення-рішення не отримано, необхідно звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) з письмовою заявою та правовстановлюючими  документами для нарахування та сплати податку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь