ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

ІЩУК ОЛЕКСІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

Дата: 10.05.2024 09:00
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

 

Олексій Васильович Іщук народився  4 травня 1990 року  в селі Заслучне  Красилівського району  Хмельницької  області. 

У 2007 році закінчив  із срібною медаллю Заслучненську ЗОШ  І-ІІІ ступенів.  Активно брав участь у змаганнях із військово-прикладних видів спорту. В лютому 2007 році в складі збірної районну виступав в командно-особистих  змаганнях серед учнів загальноосвітніх шкіл із кульової стрільби першості Хмельниччини, де виборов І місце серед юнаків у стрільбі з пневматичної гвинтівки та ІІІ місце серед юнаків у  стрільбі з малокаліберної гвинтівки. 

У 2009 році закінчив Хмельницький кооперативний торгівельно-економічний  коледж та здобув кваліфікацію спеціаліста з фінансів.

Мрія стати десантником збулася в 2010 році. Медична комісія визнала Іщука Олексія придатним для служби в аеромобільних військах спеціального призначення. Невдовзі його направили на  службу у 8 аеромобільний полк спеціального призначення.

Нагороджений грамотою за сумлінне виконання службових обов’язків, зразкову військову дисципліну, високі показники в бойовій та гуманітарній підготовці, а також з нагоди святкування 48-ї річниці з дня створення частини грамотою громадської організації «Вінницька обласна спілка ветеранів повітрянодесантних військ, аеромобільних військ  та військ спеціального призначення».

Звільнившись у запас, Олексій вступив до Тернопільського національного університету, який закінчив у 2013 році, здобувши  кваліфікацію бакалавра з фінансів і кредиту.

У червні 2014 року добровільно пішов захищати рідну країну від російського агресора.

24 серпня 2015 року Іщук Олексій нагороджений грамотою Красилівської райдержадміністрації за проявлену відвагу, мужність, героїзм, патріотизм та сміливість в боротьбі за вільну і незалежну Україну під час проведення антитерористичної операції та з нагоди 24-ї річниці Незалежності України.

2016 року за рішенням районної  Ради портрет Олексія занесений на районну Дошку Пошани.

30 квітня 2016 року Олексій Васильович нагороджений грамотою керівництва АТО за сумлінне виконання службових (бойових) завдань у складі сил Антитерористичної  операції на території Донецької та Луганської областей.

16 червня 2016 року  Олексій нагороджений нагрудним знаком Міністерства оборони України «За зразкову службу».

3 жовтня 2016 року Всеукраїнським об’єднанням «Країна» Іщук Олексій був нагороджений медаллю «За оборону рідної держави».

Загинув 24 червня  2017 року  поблизу окупованого села Сокільники Новоайдарського району Луганської області. Повертаючись із завдання група натрапила на мінне поле, міна розірвалась в Олексія під ногами, але він встиг попередити своїх бійців, врятувавши десять життів молодих десантників.

26 червня 2017 року Олексія Іщука з усіма військовими почестями було поховано на місцевому кладовищі в с.Заслучне.

23 серпня 2017 року в місті Красилові була урочисто відкрита Дошка Слави загиблих воїнів АТО, серед яких і Олексій Іщук.

 

Указом Президента України від 11 жовтня 2017 року  318/2017 ІЩУКА Олексія Васильовича, сержанта, командира відділення 8-го Окремого полку спеціального призначення нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Рішенням 23 сесії Красилівської районної ради від 22 грудня 2017 року №11 Заслучненській ЗОШ І-ІІІ ступенів присвоєно ім’я Олексія ІЩУКА (нині – Заслучненський ліцей імені Олексія ІЩУКА).

 

Рішенням 50-ї сесії Красилівської районної ради від 16 жовтня 2020 року Олексію ІЩУКУ присвоєно звання «Почесний громадянин Красилівського району».

 

Рішенням Заслучненської сільської ради від 12 серпня 2021 року № 303-09/2021 за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку ІЩУКУ Олексію Васильовичу присвоєно звання «Почесний громадянин Заслучненської територіальної громади» (посмертно).

 

Йому назавжди буде лише 27…

 

ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЮ!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь