A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Звіт сільського голови за 2023 рік

Дата: 09.02.2024 09:48
Кількість переглядів: 105

Фото без описуЗ В І Т

ЗАСЛУЧНЕНСЬКОГО СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ПІДСУМКАМИ 2023 РОКУ

 

ідповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»)

 

 

Шановні мешканці громади!

Шановні депутати!

 

Завершився 2023 рік… Тепер це вже наша історія…

Другий рік повномасштабної війни… Рік чергових випробувань, важких втрат, нездійсненних мрій та сподівань…

Та яким би він не був - це ще один рік нашого з вами життя…

Саме тому, насамперед, хочу згадати та подякувати усім нашим славним та незламним хлопцям та дівчатам, які щодня, щоночі боронили і продовжують боронити у ці хвилини на передовій, в окопах, під шквалом ворожих артобстрілів та свистом куль наш з вами спокій, нашу волю, нашу свободу та нашу незалежність, завдяки кому ми з вами могли впродовж 2023 року жити, працювати, виховувати наших дітей.

Доземний уклін кожному із них і безмежна вдячність!

 

Вічна Слава та Вічна пам`ять нашим полеглим Героям - Олексію ІЩУКУ, Федіру ЛЮЗАКУ, Ярославу КОМАРОВУ, Володимир ТИМЧЕНКУ, Анатолію ВЕРХОЛІ, Олександру ТЕМ’ЮКУ, Івану ГОЛОВАТЮКУ, Олександру БЕЗПАЛЬЧУКУ та Олександру БАЛЯСУ…

 

 

Озираючись назад, ми згадуємо усе що було, і з ще більшою надією дивимося вперед, у день завтрашній, сподіваючись на краще…

 

То ж яким був 2023 рік для нашої громади в цілому і для кожного її мешканця, зокрема?

 

Спробую проаналізувати …

 

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ

 

Робота органу місцевого самоврядування та його виконавчих органів протягом 2023 року здійснювалася у повній відповідності до діючих законодавчих та нормативних актів на період запровадження воєнного стану.

Загалом протягом 2023 року було забезпечено керовану та стабільну ситуацію в громаді, а також дотримання належного правопорядку на її території.

 

З метою оперативного вирішення усіх поточних питань життєдіяльності громади роботу усіх органів самоврядування було побудовано з урахуванням відповідних реалій та вимог.

 

Забезпечення діяльності сільської ради:

Роботу Заслучненської сільської ради, як органу місцевого самоврядування, протягом 2023 року було організовано відповідно до затвердженого плану роботи на рік.

Відповідно до вимог чинного законодавства мною, як посадовою особою місцевого самоврядування, було забезпечено підготовку для розгляду питань, формування порядку денного та скликання пленарних сесійних засідань.

Виходячи з цього, впродовж 2023 року мною було видано 10 розпоряджень про скликання пленарних засідань сесій Заслучненської сільської ради.

Протягом 2023 року на пленарних засіданнях сесій сільської ради було розглянуто та прийнято 193 рішення.

Відповідно до вимог чинного законодавства на пленарних засіданнях сесії сільської ради було заслухано та схвалено звіт виконавчого комітету сільської ради щодо виконання місцевого бюджету за підсумками 2022 року, а також три щоквартальні звіти про хід виконання місцевого бюджету 2023 року.

Крім того, впродовж 2023 року було прийнято 11 рішень щодо внесення змін до місцевого бюджету на 2023 рік та спрямування відповідних фінансових ресурсів на забезпечення фінансування захищених статей витрат та першочергові потреби у забезпеченні виконання заходів за окремими напрямками діяльності.

Відповідно до вимог Бюджетного Кодексу України було сформовано та у визначені терміни прийнято бюджет територіальної громади на 2024 рік.

Упродовж 2023 року на сесійних засідання ради розглянуто та прийнято 44 рішення щодо затвердження окремих місцевих програм, Порядків та Положень, які регламентують здійснення діяльності за окремими напрямками роботи.

Протягом 2023 року при підготовці до розгляду та прийнятті рішень сільською радою забезпечено вимоги чинного законодавства щодо доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення проектів та прийнятих сільською радою рішень на офіційному сайті сільської ради.

 

Забезпечення діяльності виконавчого комітету:

Протягом 2023 року мною було ініційовано та проведено 17 засідань виконавчого комітету сільської ради, на яких розглянуто актуальні питання з питань забезпечення життєдіяльності громади, та прийнято 86 рішень.

При підготовці та прийнятті рішень виконавчим комітетом також було забезпечено вимоги чинного законодавства щодо доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення проектів та прийнятих рішень на офіційному сайті сільської ради.

 

Протягом 2023 року було забезпечено належну взаємодію апарату сільської ради, її виконавчих органів та депутатського корпусу.

 

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН

 

Відповідно до вимог чинного законодавства України впродовж 2023 року було забезпечено організацію роботи щодо розгляду звернень громадян.

Відповідно до виданого мною розпорядження було затверджено графік особистого прийому громадян посадовими особами Заслучненської сільської ради на 2023 рік.

Загалом за 2023 рік до сільської ради надійшло 532 звернення, з них поштою – 265, на особистому прийомі – 267.

За результатами розгляду звернень, що надійшли в продовж року, 499 – вирішено позитивно, 33 – відмовлено у задоволені.

Із загальної кількості звернень, що надійшли, 36 – від учасників війни, 9 – від  дітей війни, 2 –від  учасників бойових дій, 45 – від  осіб з інвалідністю, 23 – від  членів багатодітних родин, 16 – від  одиноких матерів.

За переліком питань, що порушувалися у зверненнях, 63 – з них стосувалися земельних питань, 12 – з питань соціального захисту населення, 74 – з питань оплати праці, 56 – з питань житлової політики, 27 – з питань охорони правопорядку та запобігання дискримінації, 91 –з питань діяльності органу місцевого самоврядування, 94 – інше.

Поряд із розглядом звернень громадян протягом 2023 року було організовано видачу довідок різного змісту заявникам, кількість яких склала – 319.

 

 

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

 

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні» протягом 2023 року було забезпечено здійснення  реєстрації 88 актових записів цивільного стану, з них: 

  • про народження – 21;
  • про смерть - 60;
  • про шлюб – 7.

 

  • Прийнято 105 заяв на реєстрацію місця проживання;
  • 176 осіб знято з реєстрації місця проживання;
  • Зареєстровано 21 новонароджених дітей: з них 8 хлопчиків та 13 дівчаток.

 

Розрахункова чисельність наявного населення громади станом на 01.01.2023 року складала 4157 осіб.

З урахуванням динаміки природного приросту (скорочення) та міграції населення, розрахункова чисельність наявного населення громади станом на 01 січня 2024 року складає 4047 осіб.

 

На військовому обліку в громаді перебуває 1301 військовозобов’язаних віком від 18 до 60 років. На кінець 2023 року з числа мешканців громади мобілізовано та проходять службу в підрозділах Збройних Сил України та виконують бойові завдання 153 місцевих мешканці.

 

У зв`язку із продовженням відкритої збройної агресії та запровадженням воєнного стану, протягом 2023 року на території громади продовжували перебувати внутрішньо переміщені особи.

Виконавчим комітетом сільської ради та старостинськими округами було забезпечено проведення реєстрації зазначених осіб та надано сприяння в їх розміщенні у приватних оселях місцевих мешканців.

Всього на кінець 2023 року на території громади перебувало та було зареєстровано 101 внутрішньо переміщена осіба.

З метою надання підтримки внутрішньо переміщеним особам було організовано вивчення їх потреб та запитів і забезпечено подання відповідної інформації до обласного гуманітарного штабу.

У співпраці з благодійними фондами та організаціями неодноразово впродовж 2023 року було організовано надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам у вигляді продуктових наборів, засобів особистої гігієни, господарчих товарів, одягу та взуття. Крім того, було надано допомогу в оформленні документів для отримання грошових виплат та допомог з державного бюджету та міжнародних фондів.

 

БЮДЖЕТ ТА ФІНАНСИ

 

За підсумками 2023 року до місцевого бюджету територіальної громади мобілізовано податків, зборів та інших обов`язкових платежів (власні доходи) в обсязі 22 887,5 тис.грн., що на  2226,5 тис.грн. або на 10,7% більше в порівнянні з попереднім роком.

Крім того, протягом 2023 року до бюджету громади надійшло 22437,3 тис.грн. субвенцій та офіційних трансфертів з бюджетів вищого рівня, у тому числі:

- 13183,7 тис.грн. освітньої субвенції з державного бюджету;

- 8176,5 тис.грн. базової дотації з державного бюджету;

- 169,4 тис.грн. додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв`язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації;

- 358,2 тис.грн. дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету;

  • 23,7 тис.грн субвенції з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету;
  • 4,0 тис.грн. субвенція з місцевого бюджету за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, що утворився на початок бюджетного періоду;

- 521,7 тис.грн. субвенція з місцевого бюджету Хмельницької міської ради на утримання об`єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об`єктів спільного користування.

 

Таким чином, загальний обсяг доходів бюджету громади за 2023 рік склав 45324,8 тис.грн., що на 6240,4 тис.грн. або на 16,0% більше проти попереднього року.

 

 З метою залучення додаткових фінансових ресурсів до місцевого бюджету протягом 2023 року було переглянуто та внесено зміни до окремих діючих договорів оренди комунального майна та окремих договорів оренди землі комунальної власності шляхом перегляду ставок орендної плати та актуалізації грошової оцінки майна та нормативної грошової оцінки землі.

 

Протягом 2023 року, у зв`язку із продовженням дії воєнного стану та встановленням певних обмежень щодо фінансування видатків з місцевих бюджетів, першочергово було профінансовано видатки лише за захищеними статтями та окремими напрямками щодо виконання заходів по підтримці безпеки, правопорядку, цивільного захисту населення та територіальної оборони, а також по підготовці навчальних закладів громади до нового навчального року.

Після внесення Кабінетом Міністрів України змін до порядку фінансування видатків з місцевого бюджету на період дії воєнного стану за рахунок коштів місцевого бюджету було реалізовано робочий проект по створенню Центру надання адміністративних послуг громади, а також розпочато реалізацію робочого проекту по капітальному ремонту мереж водопостачання в с.Великі Зозулинці.

Решта запланованих на 2023 рік проектів та програм щодо розвитку населених пунктів не фінансувалися, не дивлячись на наявність відповідних фінансових ресурсів.

Не дивлячись на ці обмеження, протягом 2023 року вдалося забезпечити стабільну ситуацію по утриманню бюджетної сфери та забезпечити у повному обсязі фінансування відповідних видатків.

 

Всього протягом 2023 року із загального фонду сільського бюджету профінансовано видатки за усіма напрямками діяльності в обсязі 45266,1 тис.грн.

При здійсненні фінансування головних розпорядників коштів сільського бюджету в першочерговому порядку було забезпечено фінансування видатків по захищених статтях витрат.

 

ОСВІТА

 

Протягом 2023 року на території громади було забезпечено виконання вимог чинного законодавства з питань реалізації державної  політики у сфері розвитку освіти.

Основна увага при цьому була зосереджена на питаннях збереження, забезпеченні функціонування та подальшого розвитку наявних на території громади закладів, створенні умов для рівного доступу мешканців громади до якісної освіти.

З метою оптимізації мережі закладів освіти громади, відповідно до рішення Заслучненської сільської ради від 02.02.2023 року № 05-09/2023 з 01 липня 2023 року до Котюржинецької гімназії шляхом реорганізації було приєднано дошкільний підрозділ (ЗДО «Пізнайко» ліквідовано).

Всього на території громади функціонувало 3 заклади дошкільної освіти та 1 дошкільний підрозділ та 4 заклади загальної середньої освіти (1 гімназія з дошкільним підрозділом, 2 опорних заклади освіти (ліцеї) та 1 школа І-ІІІ ступенів). 

 

У закладах дошкільної освіти Заслучненської сільської ради протягом 2023 року освітніми послугами було охоплено 82 дитини. Всього в 2023 році функціонувало 6 дошкільних груп у 3 закладах дошкільної освіти (далі ЗДО) та 1 дошкільному підрозділі. Відсоток охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 років становить - 100 %.

Запроваджено ведення реєстру дітей віком від 0 до 6 років, які мешкають на території Заслучненської сільської ради (всього 228 дітей), а також проводився моніторинг відвідування дітьми закладів дошкільної освіти та аналіз демографічного стану щодо прогнозування, забезпечення розвитку мережі закладів дошкільної освіти.

У сфері дошкільної освіти громади було забезпечено організацію належного освітнього процесу та створено умови для забезпечення вихованців гарячим харчуванням, яке проводилося з дотриманням протиепідемічних заходів.

Усього безкоштовним гарячим харчуванням у закладах дошкільної освіти було охоплено 18 вихованців (діти пільгових категорій) та 19 вихованців з багатодітних сімей харчувались за оплату 50%. Вартість гарячого харчування на день протягом 2023 року у ЗДО становила 30 грн. (розмір батьківської плати при цьому становить 40 %, решта 60% вартості повністю покривається за рахунок видатків місцевого бюджету).

 

Загалом у сфері надання дошкільної освіти протягом 2023 року профінансовано видатки в обсязі 3045,8 тис.грн, що становить 94,3 % до плану асигнувань.

За структурою видатків по галузі дошкільної освіти впродовж 2023 року профінансовано видатки, в тому числі:

- на заробітну плату з нарахуваннями склали 2124,9 тис.грн. (69,7 %);

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря спрямовано 304,2 тис.грн.;

- на придбання продуктів харчування – 164,8 тис.грн.;

- на оплату послуг (крім комунальних) спрямовано 254,7 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв спрямовано 197,2 тис.грн.;

- на поточний ремонт туалету ЗДО «Веселка» - 199,5 тис.грн.

 

На початок 2022/2023 навчального року у закладах загальної середньої освіти громади освітніми послугами було охоплено 412 дітей, на початок 2023/2024 навчального року 411 дітей.

Усього в 2023 році початкову освіту здобували – 139 учнів, базову загальну середню освіту – 224 учні, повну загальну середню освіту – 49. Крім того 14 здобувачів освіти перебували за кордоном, але навчалися в ЗЗСО громади за сімейною (7 учнів) та екстернатною (7 учнів) формою навчання. Свідоцтва про початкову освіту отримали – 41 учень, про базову загальну середню освіту – 44, про загальну середню освіту – 23. 

За підсумками навчання у 2022/2023 навчальному році 3 випускники показали знання високого рівня та нагороджені «золотою медаллю», 1 учень отримав свідоцтво з відзнакою про закінчення базової освіти.  

При підготовці закладів загальної середньої освіти до початку нового 2023/2024 навчального року у всіх закладах проведено косметичний ремонт коридорів та харчоблоків, поточні ремонти котелень, роботи по перевірці та ремонту димових каналів, виміри опору та ізоляції електрообладнання, перевірку та перезарядку усіх первинних засобів пожежогасіння, встановлено повірені коректори газу, лічильники та інше обладнання, облаштовано укриття.

Значну увагу  протягом 2023 року було приділено питанням облаштування укриттів.

Для підвезення 205 здобувачів освіти у 2022-2023 н.р та 213 здобувачів освіти у 2023-2024 н.р., що проживають за межею пішохідної доступності, використовується 5 шкільних автобусів, 1 шкільний автобус відчужено на потреби ЗСУ (у 2022 році).

 

У закладах освіти Заслучненської сільської ради створено умови для забезпечення учнів гарячим харчуванням, яке проводилося з дотриманням  заходів безпеки, пов’язаних з воєнним станом. Всього безкоштовним гарячим харчуванням було охоплено 199  учні (з них 139 учнів 1-4 класів та 73 дитини з 5-11 класів пільгових категорій).

Вартість одноразового гарячого харчування у ЗЗСО протягом 2023 року становила – 20 грн.

Відповідно до прийнятого сільською радою рішення від плати за харчування звільнено дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей учасників АТО (ООС), учасників бойових дій; діти з неблагополучних сімей (сім’ї, де батьки ухиляються від виховання та  утримання дітей) та дітей, які опинилася у складних життєвих обставинах.

Крім того, встановлено 50-відсоткову пільгу для дітей з багатодітних сімей, загальною чисельністю – 59 дітей (40 учнів 5-11 класів ЗЗСО та 19 дітей із ЗДО).

Освітній процес в закладах загальної середньої освіти забезпечували 129 особи, з них 85 (76 основні та 9 сумісників) – педагогічні працівники. Всі вони  вчасно отримували заробітну плату, кошти на оздоровлення. Вчителям  та вихователям  ГПД нараховувалася  5 % доплата за престижність професії. Вчителі  1-4 класів, вчителі іноземної мови, інформатики, музики, які викладали в початкових класах НУШ, директори шкіл та заступники директорів з навчально-виховної роботи  отримували  доплату в розмірі 20 %. Вчителі, які працювали в інклюзивних класах теж отримували доплату 20% за викладання у цих класах.

Протягом 2023 року було забезпечено модернізацію освітнього процесу, підвищення професійної компетенції педагогічних працівників, розвиток їх творчої активності, забезпечено участь учнів в предметних олімпіадах та конкурсах.

Усього впродовж 2023 року у сфері надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти громади профінансовано видатки на загальну суму 25685,7 тис.грн, що становить 97,5 % до планових призначень.

Фінансування зазначених видатків у 2023 році було здійснено за рахунок:

  • коштів місцевого бюджету громади в обсязі 12464,6 тис.грн. (48,6 %);
  • коштів освітньої субвенції – в обсязі 13183,7 тис.грн. (51,4 %);
  • коштів субвенції з ДБ на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 18,7 тис.грн.

За структурою проведених у 2023 році видатків на галузь загальної середньої освіти видатки на заробітну плату з нарахуваннями склали 19021,3 тис.грн., або 70,7 % (в тому числі за рахунок коштів громади – 5818,9 тис.грн. (30,6 %), за рахунок коштів освітньої субвенції –13202,4 тис.грн. (69,4 %).

 Дані видатки спрямовано на виплату основної заробітної плати, доплат і надбавок до заробітної плати, які носять обов’язковий характер (за перевірку зошитів, класне керівництво, престижність педагогічної праці, шкідливі умови праці, вислугу років, доплати до рівня мінімальної заробітної плати, тощо).

Крім того, за рахунок коштів бюджету громади з метою забезпечення діяльності даної галузі протягом 2023 року профінансовано видатки:

-  на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря на суму 3089,0 тис.грн.;

- на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів – 9,8 тис.грн.;

- на придбання продуктів харчування –  594,9 тис.грн. (даним обсягом асигнувань забезпечено харчування учнів 1-4 класів, дітей пільгових категорій 5 – 11 класів);

- на оплату послуг (крім комунальних) – 1891,5 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 2175,8 тис.грн.;

- курсів, відряджень – 11,7 тис. грн.

 - на поточний ремонт туалетів Кошелівського ліцею ім. В.Ф.Ковальчука – 297,0 тис. грн.;

 - на поточний ремонт туалетів Великозозулинецької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів – 397,6 тис. грн.;

 - на поточний ремонт харчоблоку Кошелівського ліцею ім. В.Ф.Ковальчука – 193,5 тис. грн.;

- на поточний ремонт харчоблоку Заслучненського ліцею ім. О.Іщука – 249,4 тис. грн.;

- на придбання обладнання для класу безпеки для Великозозулинецької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів (меблі, стенди, жалюзі, проектор з інтерактивною дошкою, ноутбук, муляжі тощо) – 278,6 тис.грн.;

 - інтерактивний тир для Кошелівського ліцею ім. В.Ф.Ковальчука (проектор з інтерактивною дошкою, ноутбук, інтерактивна зброя) – 150 тис.грн.

 

Протягом 2023 року було продовжено реформування освітньої галузі шляхом впровадження змін в початковій та в основній школі. За активної підтримки держави в усіх закладах ЗСО громади створено новий освітній простір: нове навчальне обладнання, одномісні парти та стільці; сучасні програмні та технічні засоби навчання: ноутбуки, копіювальна техніка.

За рахунок коштів з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» здійснено видатки з місцевого бюджету на придбання обладнання для 5-6 класів НУШ (одномісні парти та стільці) в сумі 191,5 тис.грн.

Також у 2023 році було надано освітню субвенцію з державного бюджету (за спеціальним фондом державного бюджету) на придбанння навчального обладнання для кабінетів НУШ в сумі 57,5 тис. грн. та 14,6 тис. грн з місцевого бюджету.

 

Співпрацюючи з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Обєднаних Націй (ЮНІСЕФ) було реалізовано проект щодо надання допомоги  опорним закладам загальної середньої освіти. Було виділено 146280 грн (по 73140 грн на кожен опорний заклад)  для придбання обладнання для шкільних їдалень, а саме мийні ванни, лінія роздачі.

За сприяння Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ВДА в протягом 2023 року на ЗЗСО було отримано роутери та вебкамери для укриттів та для ЗДО було отримано 3 SchoolBox (наборів шкільного приладдя) від Організації Обєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Також у травні 2023 року для першокласників було надано 33 рюкзаки з шкільним приладдям для першокласників громади на загальну суму 20,3 тис.грн.

Протягом року надавались для укриттів двох опорних закладів по 5 павербанків (3 тис.грн), 10 ліхтариків (0,6 тис. грн), 5 пластикових контейнерів для зберігання речей (0,3 тис. грн), 1 аптечка першої допомоги (1,1 тис.грн.), 100 сидінь з пінополіуретану, 100 пледів синтетичних тощо.

Також протягом 2023 року за сприяння Міжнародного Благодійного Фонду «Руки Друзів», було розпочато реалізацію проєкту «BuildingBackBetter (BBB)» - Проєктом на відновлення та реконструкцію інфраструктури, орієнтований на дітей, в Україні, до якого залучена Великозозулинецька ЗОШ І – ІІІ ст. Було встановлено 11 вікон на суму 140 тис. грн. Також фондом було придбано 4 ноутбуки ASUS на загальну суму 95,6 тис.грн (23,9 тис. грн. кожен) та ліхтар  на суму 0,8 тис.грн.

Благодійним фондом сім’ї Лабазюк «Ми поруч» було придбано 2 ноутбуки для Великозозулинецької ЗОШ І – ІІІ ступенів, освітлення для спортзалу Заслучненського ліцею ім.О.Іщука на суму 11,2 тис. грн., меблі для ЗДО «Веселка» (с.Заслучне) на суму 53,2 тис.грн.

За ініціативи The Global Business Coalition for Education (GBC – Education), яка в Україні реалізується підрозділом Ворлд Віжн Інтернешинал в Україні та за сприяння Департаменту освіти і науки Хмельницької ОВА було отримано 2 ноутбуки HP Laptop для Великозозулинецької ЗОШ І – ІІІ ст. та Заслучненського ліцею ім.О.Іщука на суму 58,6 тис.грн. (по 29,3 тис.грн. кожен).

 

КУЛЬТУРА ТА СПОРТ

 

Після проведеної реорганізації мережа закладів культури громади в 2023 році налічувала 2 сільських будинки культури, 6 сільських клубів, 1 центральна бібліотека, 1 публічно-шкільна бібліотека та 6 сільських бібліотек-філій.

Всього видатки для забезпечення діяльності бібліотек впродовж 2023 року було профінансовано з місцевого бюджету громади в обсязі 577,2 тис.грн., що становить 93,29 % до плану асигнувань.

За структурою профінансовані видатки склали:

- на виплату заробітної плати з нарахуваннями 531,9 тис.грн.;

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря, оплату послуг (крім комунальних) 22,2 тис.грн.;

- на  оплату електроенергії спрямовано 23,1 тис.грн.

 

Видатки для забезпечення роботи закладів культури у 2023 році було профінансовано в обсязі 1066,0 тис.грн., що становить 96,46% до плану асигнувань.

За структурою із загальної суми видатків на галузь культури у 2023 році профінансовано:

- на виплату заробітної плати з нарахуваннями 718,7 тис.грн.;

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря  (виготовлення меморіальних дошок загиблих воїнів, придбання продукції для нагородження, придбання металопластикових вікон в Заслучненський будинок культури) – 308,1 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 39,3  тис.грн.

 

На даний час на території Заслучненської сільської ради збережено мережу та спортивну структуру. Для проведення спортивних та масово-оздоровчих заходів використовується 9 спортивно площинних споруд, з них: 4 спортивних зали, 5 футбольних полів.

Відповідно до адміністративно-економічних особливостей громади більшість спортивних споруд розташовані на території закладів загальної середньої освіти.

У 2023 році з місцевого бюджету виділено 50 тисяч гривень на придбання спортивного інвентарю для проведення занять з флорболу та 5 тисяч гривень на організацію та проведення спортивних заходів.

До Всеукраїнського Олімпійського дня, відповідно до плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів громади, у квітні-травні було приурочено проведення регіональних спортивних змагань «Спорт заради миру» серед учнів закладів загальної середньої освіти Заслучненської сільської ради. Програма змагань включала: змагання з міні- футболу; змагання з волейболу; фізкультурно-патріотичний фестиваль серед учнів «Козацький гарт»; змагання серед учнів 2-4 класів «Старти надій». Всього у регіональних змаганнях взяли участь 152 здобувачі освіти.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів на 2023 і 2024 роки щодо реалізації другого етапу Стратегії розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року» від 9 червня 2023 р. № 509-р.,в рамках загальнонаціонального проєкту «Пліч-о-пліч зі спортом» було організовано і проведено шкільний та регіональний етап Шкільних ігор. До змагань із різних видів спорту та фізичних активностей було залучено 615 осіб.

З метою забезпечення розвитку футболу на території нашої громади, затверджена цільова Програмарозвитку футболу на території Заслучненської сільської ради на 2021-2025 роки. У 2023 році наша команда «Melix» (попередня назва «ЗА-ЗУЛ») стала учасником розіграшу ПРЕМІУМ-ЛІГИ відкритого Кубку Хмельницького з фут залу сезону 2023/2024. На реєстрацію команди із місцевого бюджету було виділено 20,0 тисяч грн.

Окрім цього, при Кошелівському сільському клубі на громадських засадах функціонує спортивно-оздоровчий клуб «Сила, краса, здоров’я», в якому займається 16 осіб. До послуг відвідувачів є тренажери, більярд, тенісний стіл, набори шахів та шашок. Молодь у вільний час проводить змагання між собою.

 

ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

 

На території громади функціонує 10 закладів з надання первинної медичної допомоги місцевому населенню, зокрема, 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 8 фельдшерських пункти.

Фінансування утримання медперсоналу амбулаторій здійснюється КНП «Красилівський центр первинної медико-санітарної допомоги» за рахунок коштів Національної служби здоров`я України та частково за рахунок коштів місцевого бюджету громади.

Фінансування утримання фельдшерів місцевих фельдшерських пунктів фінансувалося повністю за рахунок коштів бюджету громади.

Загалом на фінансування заробітної плати та відповідних нарахувань працівникам закладів охорони здоров’я протягом 2023 року з бюджету громади було профінансовано видатки в обсязі 1343,5 тис.грн., що становить 99,31% до планових призначень.

Крім того, з місцевого бюджету громади у повному обсязі профінансовано видатки на комунальні послуги та енергоносії в обсязі 679,8 тис.грн., у тому числі на оплату електроенергії 232,5 тис.грн. та по оплаті природного газу 447,3 тис.грн.

У 2023 році з місцевого бюджету надано субвенцію Красилівській міській раді в сумі 50,0 тис.грн. на відшкодування витрат для забезпечення транспортування хворих на гемодіаліз до Старокостянтинівської лікарні).

 

 

АДМІНІСТРАТИВНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

 

З метою забезпечення гарантованого надання місцевим мешканцям громади адміністративних та соціальних послуг, передбачених чинним законодавством, протягом 2023 року на території громади було вжито низку дієвих заходів та організовано процедуру прийняття, обробки та формування електронних справ для призначення соціальних допомог та субсидій мешканцям населених пунктів громади у рамках програмного комплексу «Соціальна громада».

Завдяки організації даної роботи всього за 2023 рік було прийнято, опрацьовано та сформовано 516 справ щодо призначення соціальних допомог та субсидій мешканцям громади.

Із самого початку 2023 року надання певних адміністративних послуг місцевому населенню громади було забезпечено окремими структурними підрозділами виконавчого комітету та старостатами сільської ради за місцем проживання громадян. Проте, перелік цих послуг мав досить обмежений перелік, що  створювало додаткові незручності та спонукало мешканців звертатися для їх отримання до Центру надання адміністративних послуг Красилівської міської ради. У зв`язку з цим, у 2023 році з місцевого бюджету громади було надано субвенцію для відшкодування витрат на матеріально-технічне та організаційне забезпечення надання адміністративних послуг жителям Заслучненської сільської територіальної громади через ЦНАП Красилівської міської ради Хмельницької області в сумі 10,0 гривень.

З метою виправлення цієї ситуації та забезпечення надання адміністративних послуг місцевому населенню в межах громади, згідно прийнятого сільською радою рішення, у другому півріччі 2023 року було реалізовано робочий проект по капітальному ремонту частини приміщення Заслучненського будинку культури під розміщення власного ЦНАПу.

ЦНАП Заслучненської сільської ради повноцінно запрацював з 01 листопада 2023 року. У Центрі створено належні умови для обслуговування населення, Центр повністю укомплектовано відповідною оргтехнікою, меблями та підключено до мережі швидкісного Інтернету, що позитивно впливає на якості надання послуг населенню.

Усього через Центр, наразі, надається 245 адміністративних послуг. До участі в роботі Центру громади на основі підписаних меморандумів про співпрацю залучено дозвільні установи обласного та районного рівнів, що дозволяє нашим мешканцям скористатися усіма послугами у сфері Державного земельного кадастру, Міграційної служби, сфери пожежної безпеки, будівництва, екології тощо, та заощадити свій час та кошти на поїздки до відповідних установ.

Всього за два місяці 2023 року за отриманням адміністративних послуг до ЦНАПу громади звернулося 67 суб`єктів-заявників, яким було надано відповідні послуги. Крім того 120 громадянам було надано консультації з питань надання адміністративних послуг. З метою створення додаткових зручностей для мешканців у грудні 2023 року створено окрему телефонну лінію місцевого ЦНАПу.

З моменту відкриття ЦНАПу громади усі послуги щодо призначення соціальних допомог та субсидій почали надаватися у його приміщенні.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

 

Протягом 2023 року на території громади було забезпечено виконання делегованих державою повноважень у сфері соціального захисту населення, забезпечено функціонування відділу надання соціальних послуг, за рахунок коштів місцевого бюджету у рамках виконання відповідних бюджетних програм було здійснено видатки по відшкодуванню вартості послуг з пільгового перевезення громадян окремих категорій автомобільним транспортом загального користування, компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, а також надано матеріальні допомоги найбільш вразливим категоріям громадян.

У цілому на  соціальний захист населення за рахунок коштів бюджету громади у 2023 році профінансовано видатки в обсязі 1406,55 тис.грн., у тому числі:

- 673,9 тис.грн. на функціонування відділу надання соціальних послуг місцевому населенню;

- 33,1 тис.грн. на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян;

- 169,3 тис.грн. на надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги;

- 215,25 тис.грн. на виплату матеріальної допомоги жителям громади згідно поданих заяв та разових допомог дітям-сиротам відповідно до законодавства.

- 190,0 тис.грн. на лікування учасникам бойових дій внаслідок поранень;

- 80,0 тис.грн. сім`ям загиблих та зниклих безвісти учасників бойових дій;

- 45,0 тис.грн. на поховання учасників бойових дій.

 

Крім того, з метою забезпечення захисту прав та інтересів вихованців та учнів закладів загальної середньої освіти громади постійно здійснюється моніторинг роботи щодо соціальної підтримки здобувачів освіти пільгових категорій. Щорічно формуються соціальні паспорти по закладах освіти та узагальнюються у відділі освіти.

Відповідно до сформованих списків, до дня Святого Миколая 7 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування у 2023 році було придбано одяг на суму 9,0 тис.грн.

Відповідно до ст.8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» у 2023 року було виплачено по шість прожиткових мінімумів 7 випускникам 2020-2022 років та 1 випускниці 2023 року із зазначених категорій.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року № 823 було виплачено по 1810 грн. після досягнення 18-річного віку 4 дітям з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За сприяння відділу освіти, культури, молоді та спорту спільно з Департаментом соціального захисту населення Хмельницької ОДА було організовано безкоштовне оздоровлення 4 дітей пільгових категорій.

 

ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ

 

На кінець 2023 року на первинному обліку служби у справах дітей Заслучненської сільської ради перебуває 16 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них – 10 дітей-сиріт та 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опікою громадян знаходиться 10 дітей, 4 дітей в дитячих будинках сімейного типу та 2 дітей в навчально виховному закладі. За кордоном перебуває 7 статусних дітей. На території ради проживає 10 (десять) статусних дітей, 3 (троє) дітей під тимчасовою опікою,

Протягом року статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування не надавався. Знято з обліку 2 дітей у зв’язку з досягненням повноліття.

14 дітям, надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

На квартирному обліку служби перебуває 19 осіб, –  4 (четверо) дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та 15 осіб з їх числа, 8 (вісім) від 18 до 23 років, 7 (сім) від 23 до 35 років, від вікової категорії залежить сума коштів державної субвенції на житло. Державна субвенція на придбання житла у 2023 році не виділялася у зв’язку з агресією Російської Федерації проти України.

На обліку в складних життєвих обставинах перебуває 37 діток з 14 сімей. Проводяться спільні рейди з поліцією та щоквартальні обстеження сімей СЖО, а також обстеження умов проживання дітей під опікою на території громади.

 

УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ

 

Протягом 2023 року було забезпечено ведення обліку об`єктів комунальної власності, вжито заходи щодо їх збереження, зміцнення їх матеріальної бази та підвищення ефективності використання.

 

За рахунок коштів місцевого бюджету у 2023 році було реалізовано робочий проект по проведенню капітального ремонту частини приміщення Заслучненського сільського будинку культури під розміщення місцевого Центру надання адміністративних послуг, на що було спрямовано видатки в обсязі 1058,2 тис.грн.

Повноцінно ЦНАП Заслучненської сільської ради запрацював починаючи з 01 листопада 2023 року та забезпечує надання повного спектру послуг місцевому населенню.

За рахунок коштів місцевого бюджету протягом 2023 року було виготовлено технічну документацію – електронні технічні паспорти на Кошелівський ліцей ім..В.Ф.Ковальчука, Котюржинецьку гімназію, Заслучненську та Великозозулинецьку амбулаторії.

Протягом 2023 року було проведено аналіз ефективності використання об`єктів комунальної власності та переглянуто деякі діючі договори оренди комунального майна на основі нових експертних оцінок його вартості та з урахуванням індексу інфляції, що дозволило залучити додаткові надходження до місцевого бюджету громади.

 

УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

 

З метою забезпечення ефективного використання земельних ресурсів та залучення додаткових фінансових ресурсів до місцевого бюджету протягом 2023 року було прийнято 31 рішення щодо врегулювання земельних відносин з орендарями за діючими договорами оренди шляхом затвердження оновлених нормативних грошових оцінок землі та підвищення розмірів орендної плати, зокрема:

- переглянуто умови договорів оренди по трьом водним об`єктам загальною площею 27,25 га, орендну плату по яких збільшено до 64,4 тис.грн. на рік.

- переглянуто умови по оренді 10 земельних ділянок різного цільового призначення загальною площею 17,5 га, по яких збільшено орендну плату до 112,5 тис.грн.,

-  ів невитребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 54,3686 га під 12% від їх нормативної грошової оцінки, що дозволило залучити до місцевого бюджету 147,7 тис.грн. річної орендної плати.

Крім того, було проведено земельні торги у формі аукціону з продажу права оренди на 2 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 7,1741 га та 1 ділянку водного фонду загальною площею 21,4 га, завдяки чому до місцевого бюджету додатково залучено 212,5 тис.грн.

Впродовж 2023 року розглянуто 46 заяв громадян щодо врегулювання земельних відносин та прийнято відповідні рішення щодо передачі їм у власність земельних ділянок під житловими будинками та спорудами, що належать їм на правах власності, а також щодо передачі у власність окремим громадянам земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паї) у зв`язку з їх вступом у спадщину відповідно до закону.

Питання щодо виділення та передачі у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства протягом 2023 року не розглядалися у зв`язку із запровадженням мораторію на прийняття таких рішень під час дії воєнного стану.

У 2023 році за рахунок коштів місцевого бюджету виготовлено проекти встановлення нових меж сіл Котюржинці та Кошелівка. Також за кошти місцевого бюджету виготовлено технічні документації з нормативної грошової оцінки сіл Заслучне, Глібки, Великі Зозулинці, Котюржинці та Кошелівка.

 

БЛАГОУСТРІЙ ТА КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Протягом 2023 року у межах наявних фінансових ресурсів місцевого бюджету було забезпечено функціонування комунального підприємства «Аква», наявних інженерних мереж та виконання окремих робіт з благоустрою населених пунктів.

 

Зокрема, за рахунок коштів загального фонду місцевого бюджету профінансовано видатки:

- на забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства, яке здійснюється комунальним підприємством «Аква» профінансовано в обсязі 641,2 тис.грн., у тому числі:

- за рахунок коштів місцевого бюджету – 119,5 тис.грн.;

  • за рахунок коштів субвенції з Хмельницького міського бюджету 521,7 тис.грн.

Проведеними видатками забезпечено оплату електроенергії, яка використовується в роботі водогонів на території громади, за рахунок субвенції з Хмельницького міського бюджету на утримання об`єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об`єктів спільного користування в сумі 521,7 тис.грн, що становить 81,60% ;

- придбано матеріали для проведення ремонтних робіт глибинного насоса в с.Глібки на суму 17,4 тис.грн, для ремонту свердловини в с.М.Зозулинці – 13,9 тис.грн;

  •  проведено роботи з поточного ремонту насосного обладнання з заміною глибинного насоса на свердловині в с.В.Зозулинці на суму 20,9 тис.грн, поточного ремонту обладнання свердловини в с.Світле 65,5 тис.грн.

 

- на організацію благоустрою населених пунктів в 2023 році профінансовано видатки в обсязі 532,5 тис.грн., що становить 99,58% до плану асигнувань. За рахунок зазначених видатків було здійснено оплату грошової винагороди по договорах цивільно-правового характеру за надані послуги по прибиранню територій, автобусних зупинок (47,1 тис.грн.), придбання паливно-мастильних матеріалів (99,8 тис.грн.), господарських та будівельних матеріалів для потреб старостинських округів на підтримку благоустрою населених пунктів громади в сумі (86,9 тис.грн.),  видатки на виготовлення, встановлення та облаштування Стели пам’яті Героїв (86,0 тис.грн.), послуги екскаватора по облаштуванню території біля артсвердловини в с.Світле (23,3 тис.грн.), оплата електроенергії на вуличне освітлення, а також послуги санепідемстанції по лабораторних дослідженнях питної води.

 

- на іншу діяльність, пов`язану з експлуатацією об`єктів житлово-комунального господарства - в обсязі  1923,6 тис.грн. За рахунок зазначених призначень профінансовано видатки на заробітну плату з відповідними нарахуваннями працівникам КП «Аква» (1502,8 тис.грн.), на придбання бензину, дизпалива та запчастин для транспортних засобів (410,8 тис.грн.) та на ремонт комп`ютерної техніки (10,0 тис.грн.).

 

Окрім того, в 2023 році було розпочато та за рахунок коштів місцевого бюджету в обсязі 934,8 тис.грн. профінансовано видатки на реалізацію робочого проекту з капітального ремонту мереж вуличного водопостачання у с.Великі Зозулинці.

 

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ТЕРИТОРІАЛЬНА ОБОРОНА ТА ДОПОМОГА ЗСУ

 

Відповідно до вимог чинного законодавства з моменту запровадження воєнного стану на території громади було забезпечено виконання заходів з питань цивільного захисту, надзвичайних ситуацій та територіальної оборони.

З цією метою відповідними рішеннями сільської ради було затверджено План заходів на 2023 рік по реалізації Програми цивільного захисту населення і території від надзвичайних  ситуацій техногенного, природного характеру, забезпечення пожежної безпеки, а також Програму підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву та передбачено відповідні видатки з місцевого бюджету.

У рамках виконання зазначених Програм було забезпечено функціонування місцевої ланки підсистеми оповіщення населення на випадок виникнення надзвичайних ситуацій та оголошення сигналів повітряної тривоги.

На початку 2023 року за кошти місцевого бюджету було придбано генератор для Великозозулинецького старостату для організації функціонування пункту незламності.

Також у рамках виконання цих Програм відповідно до клопотання командування 3-ї окремої штурмової бригади (в/ч А4638 (колишній Полк «ССО Азов») було надано субвенцію в обсязі 100,0 тис.грн., яка була використана на придбання Квадрокоптеру Mavic 3 PRO Fly More Combo.

Надано субвенції з місцевого бюджету в обсязі 50,0 тис.грн. на придбання пально-мастильних матеріалів для потреб місцевих підрозділів ДСНС та Нацполіції (20,0 та 30,0, тис.грн. відповідно).

Крім того, в 2023 році було забезпечено утримання місцевої пожежної команди, на що спрямовано видатки в обсязі 564,8 тис.грн. Даними видатками забезпечено виплату в повному обсязі заробітної плати штатним працівникам в сумі 473,4 тис.грн, здійснено придбання паливно-мастильних матеріалів в сумі 49,9 тис.грн та придбання шин до пожежного автомобіля – 41,4 тис.грн.

З метою забезпечення безпосереднього виконання робіт по усуненню наслідків надзвичайної ситуації, що виникла на території окремих населених пунктів Заслучненської сільської територіальної громади 13 травня 2023 року внаслідок ворожого обстрілу території суміжної Чорноострівської територіальної громади та призвела до пошкодження об’єктів комунальної власності виконавчим комітетом Заслучненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області прийнято рішення щодо виділення коштів з резервного фонду бюджету Заслучненської сільської територіальної громади на 2023 рік в сумі 296940,86 грн, які були спрямовані на придбання металопластикових вікон в Котюржинецьку гімназію (272,1 тис.грн) та Заслучненський сільський будинок культури (24,8 тис.грн.грн).

З метою підготовки навчальних закладів громади до нового навчального року за рахунок коштів місцевого бюджету на утримання закладів освіти, а також допомоги місцевих господарств було підготовлено до використання під час навчання відповідно до встановлених вимог наявні захисні споруди та приміщення. Завдяки цьому усі навчальні заклади громади функціонують в очному режимі.

 

Як і у попередньому році, протягом 2023 року на території громади було продовжено роботу по збору та доставці допомоги нашим захисникам, що на даний час знаходяться на передовій.

По кожному старостинському округу та у центральній садибі громади було організовано пункти збору продуктів харчування, овочевої продукції, засобів гігієни та теплих речей, медикаментів, тощо. До збору та відправки цієї допомоги активно долучалися мешканці окремих населених пунктів з інших громад області, підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

В окремих населених пунктах громади уже сформувалися повноцінні волонтерські центри з числа місцевих мешканців, якими організовано виготовлення тушонок, паштетів, солінь, випікання хлібобулочних виробів, виготовлення маскувальних сіток. Усе це здійснювалося на громадських засадах місцевими мешканцями за рахунок організованого ними збору коштів на закупівлю необхідних продуктів, а також допомоги окремих суб`єктів господарювання та підприємництва.

Робота по наданню допомоги нашим захисникам продовжується.

 

*            *              *

 

Уся наша спільна робота -  моя, як сільського голови, депутатського корпусу, апарату ради та виконавчого комітету була у всіх перед очима, і кожен може надати їй об`єктивну оцінку.

Те, що ми вистояли та прожили цей нелегкий рік - це наш спільний результат, який не був би таким, якби ми не об`єдналися та не згуртувалися усі разом.

Я вдячний усім, хто допомагав нам у цей нелегкий для усіх нас час. Усім, хто відгукувався на перше прохання надання допомоги у забезпеченні життєдіяльності громади, збереженні спокою на території населених пунктів, у наданні допомоги нашим захисникам, усім хто приймав у своїх оселях внутрішньо переміщених осіб та ділив з ними усе, що мав…

Закликаю всіх і надалі бути єдиними, адже у цьому наша сила, у цьому запорука наближення нашої спільної Перемоги!

І нехай рік, що розпочався, виправдає наші найсміливіші очікування та стане роком нашої Перемоги!

 

 

Заслучненський сільський голова

 

Анатолій РОЗУМНИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь