A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Будьте уважні та обережні!

Дата: 18.09.2023 16:33
Кількість переглядів: 76

Фото без описуЗ  15 вересня 2023 року на териториторіях Антонінської, Красилівської, Заслучненської,  Щиборівської територіальних громад будуть проводитись кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розповсюдження приманок з вакциною вручну.

         Сказ особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи.

Основним джерелом сказу у домашніх тварин є лисиця звичайна або червона, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами та поширення сказу в населених пунктах. .

Для боротьби зі сказом виконується комплекс антирабічних ветеринарно – санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію захворювання і передбачає вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов'язкову вакцинацію всього поголів'я собак і котів на території громади , а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

Досвід боротьби зі сказом в дикій фауні показує – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

   Для імунізації диких м'ясоїдних тварин використовується пероральна вакцинація, яка здійснюється шляхом обробки усієї території мисливських угідь , через розкладання принад з вакциною.

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

   Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликає захворювання у молодих тварин,  безпечна для природного середовища, стабільна в польових умовах.

 У зв’язку з війною, розповсюдження приманок з вакциною буде здійснюватися вручну ( відповідними фахівцями )

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію .

Звертаємось до мешканців громад з проханням із порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки.

Заздалегідь дякуємо за порозуміння!         

 

Хмельницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в

Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь