A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Всеукраїнський тиждень імунізації

Дата: 20.04.2023 13:12
Кількість переглядів: 109

Фото без описуЦього року Всеукраїнський тиждень імунізації буде проводитись з 23 по 29 квітня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Спочатку цей захід називався Європейської тижнем імунізації і охоплював, відповідно, тільки країни Старого Світу,  поступово до нього приєдналися й інші континенти. Щорічно, починаючи з 2005 року, в Україні проходить Всеукраїнський тиждень імунізації.

Проведення Тижня імунізації покликане привернути увагу громадськості до імунізації як однієї з головних профілактичних заходів, що дозволяють уберегти людство від інфекційних захворювань. ВООЗ настійно рекомендує сім'ям обов'язково вакцинувати дітей та дорослих проти смертоносних хвороб.

За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту і краснухи. Кількість дітей, які вчасно отримують вакцину, зростає, в тому числі завдяки старанням ВООЗ і оголошеної нею Тижня імунізації. Кожен рік щеплення від дифтерії, правця та кашлюку робляться більш ніж 100 мільйонам дітей у всьому світі. За період з 2000 по 2022 рік протикорова вакцинація призвела до зниження глобальної смертності від кору на 78 %.

Заходи спрямовані на інформування людей і усунення перешкод для вакцинації, нагадування батькам про необхідність зробити щеплення своїм дітям, а всім дорослим людям - про важливість власної безпеки від хвороб шляхом імунізації впродовж всього життя.

Для успішної боротьби із інфекційними недугами в Україні запроваджена та діє Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб. Відповідно до статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”- профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, гепатиту В, кору, паротиту, краснухи, поліомієліту,  туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень. Всі щеплення в Україні проводяться згідно схем Національного календаря щеплень. ВООЗ рекомендує здійснювати щеплення не менше, ніж 95% людей. Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється серед населення, адже створюється колективний імунітет.

До 1,5 років дитина отримує всі необхідні щеплення, що дозволяє їй активно контактувати з іншими дітьми без ризику заразитись і захворіти. Всі щеплення, згідно з календарем щеплень, проводяться  безкоштовно, для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

У разі відмови від профiлактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті.

Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі і роблять можливими спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.

Всі вакцини, які закуповує МОЗ України та які використовуються для вакцинації, використовуються не тільки в Україні, а й у багатьох провідних країнах світу.

Крім того, завдяки новим і комбінованим вакцинам, в даний час можна захистити підлітків і дорослих людей від таких хвороб, що представляють загрозу для життя, як грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки). Щеплені проти грипу хворіють у 10 разів рідше, ніж не вакциновані. Щорічні випадки смерті від грипу зареєстровані у нещеплених осіб.

                          Захищайте себе та членів своєї сім'ї - вакцинуйтеся !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь