A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Обережно - Кір!

Дата: 24.04.2023 13:03
Кількість переглядів: 238

Фото без описуКір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Жоден інший вірус не має таку заразність.

Для епідпроцесу кору характерна періодичність за наявності сприйнятливих осіб.

За період з 2000 до 2022 рр. на території Красилівського району зареєстровані підйоми захворюваності:

2001р (44 випадки)

2006р (116 випадків)

2012р (3 випадки)

2013р (6 випадків)

2014р (2 випадки)

2018р (81 випадок) та

2019р (446 випадків).

Враховуючи ці дані і низькі показники вакцинації дітей проти кору черговий спалах слід очікувати цього року. Щоб цього недопустити потрібно вакцинуватися. Єдиним надійним способом профілактики захворювання є вакцинація від кору, яка, згідно календаря щеплень, проводиться у віці 12 місяців та повторно – у 6 років. Цих двох доз вакцини достатньо для того, щоб зробити організм нечутливим до вірусу кору та запобігти розвитку хвороби та її ускладнень. За відсутності планової вакцинації, щеплення від кору може проводитися дітям старшого віку та дорослим. Щеплення робиться живим, але штучно ослабленим вірусом у складі трикомпонентної вакцини КПК (кір, паротит, краснуха).

 

Ось 8 фактів про кір, які треба знати всім:

1. Як передається кір?

Основний спосіб передачі – повітряно-крапельний.

Джерело захворювання – хвора людина, що виділяє вірус (особливо в останні два-три дні інкубаційного періоду і до п’ятого дня після появи висипання).

Вірус, циркулюючи в повітрі, може проникати в сусідні приміщення і навіть в приміщення, розташовані на інших поверхах. Він не стійкий до впливу зовнішнього середовища, тому швидко гине під дією сонячного світла і ультрафіолетових променів. У приміщенні, в якому знаходився хворий, небезпека зараження на кір зберігається протягом як мінімум 30 хвилин.

Існує також вертикальний шлях передачі (від вагітної жінки до плоду) і контактно-побутовий (через спільний посуд з хворим на кір). Через треті руки хвороба не передається: після контакту з хворим на кір ви не можете передати його іншій людині.

  1. Клініка кору

У перші кілька діб кір можна сплутати із застудним захворюванням. Хворий скаржиться на млявість, головний біль, зниження апетиту. З’являється нежить, сухий, «гавкаючий» кашель, підвищується температура до 38-40 °C (на третій-четвертий день вона зазвичай знижується). Можуть проявитися охриплість голосу, кон’юнктивіт (очі червоні та сльозяться), болісне реагування на світло.

Через три доби на тілі з’являється плямистий висип рожево-червоного кольору. Плями збільшуються, іноді зливаються. Можуть вражатися слизові порожнини рота (з’являються білі плями на внутрішній поверхні щік).

Висипка спочатку з’являється за вухами, на волосянистій частині голови, обличчі та шиї. Далі – на тулубі й верхній частині рук, потім – на ногах і нижній частині рук. На відміну від алергічної висипки, вона абсолютно не свербить: навіть якщо активно шкрябати, це призведе до короткочасного свербіння, що триває не більше півгодини.

3. Коли треба робити щеплення?

Перше щеплення вводиться у віці 12 місяців, бо до цього віку дитина зазвичай втрачає захисні материнські антитіла, отримані під час вагітності. Друге щеплення вводиться у віці 6 років, бо це час вступу до школи (або підготовки до школи).

Якщо людина отримала дві вакцини, то ефективність становить близько 97-99%, якщо ж доза була тільки одна – приблизно 85-90%.

Стійкий імунітет після введення щеплення від кору починає вироблятися через три-чотири тижні у дорослих і через два-три тижні у дітей.

Щеплення не може викликати розвиток захворювання і не призводить до летального результату. Але після вакцинації може розвинутися реакція на вакцину: протягом двох тижнів може бути підвищена або знижена температура, невелике висипання.

При схильності до алергічних реакцій висипка на шкірі може з’явитися в перші години після щеплення. Всі неприємні явища проходять протягом декількох діб. Вакцинний вірус не передається навколишнім людям: заразитися на кір від вакцинованої особи неможливо.

В Україні використовується комплексна вакцина проти кору, паротиту, краснухи (КПК) – як в приватних, так і в державних медичних установах.

Вакцина сертифікована і відповідає всім міжнародним стандартам. Перевіряється кожна партія вакцини, тому неякісну зустріти неможливо.

 

5. Чи можна захворіти на кір повторно?

Люди, які перехворіли типовою формою кору, повторно не заражаються, оскільки імунітет до інфекції стійкий і зберігається протягом усього життя.

6. Чи є лікування від кору?

На жаль немає. Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті. Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

 

7. Чому багато батьків відмовляються від щеплень?

Абсурдні чутки про те, що держава і лікарі заробляють гроші на вакцинації дітей, а діти при цьому страждають. В обов’язки лікарів входить забезпечення населення щепленнями, але вони не отримують за це премію або іншу грошову винагороду. Держава бере на себе всю охорону населення від інфекцій і забезпечує безкоштовну вакцинацію за календарем.

8. Чи кір буде колись повністю переможений?

Теоретично вірус кору може бути колись повністю стертий з лиця землі. Адже він відповідає профілю захворювань, які можна викорінити: його переносять тільки люди, а не тварини, тому не доведеться знищувати цілий вид; у нас є ефективна вакцина; ми вміємо безпомилково діагностувати хворобу.

Будь ласка, вакцинуйте своїх дітей! Не ставте під загрозу їх життя і життя довколишніх людей!

 

 

Світлана Качан, лікар-епідеміолог Красилівського відділення ДУ “Хмельницький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь