A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Звіт сільського голови за 2022 рік

Дата: 02.02.2023 13:56
Кількість переглядів: 1264

З В І Т

ЗАСЛУЧНЕНСЬКОГО СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗА ПІДСУМКАМИ 2022 РОКУ

 

ідповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»)

 

 

Шановні мешканці громади!

Шановні депутати!

 

Ось і завершився 2022 рік… Рік, який приніс на рідну землю війну, біль та втрати, нові виклики та випробовування… Рік нереалізованих планів та нездійснених мрій…

Разом із цим, цей рік об`єднав нас усіх разом в протистоянні ворогу, в прагненні вибити його з рідної землі, жити в своїй, вільній та незалежній країні, вселив у нас віру у власні сили, незламність нашого духу та впевненість, що все буде Україна!

Озираючись назад, ми згадуємо усе що було, і з ще більшою надією дивимося вперед, у день завтрашній, сподіваючись на краще…

 

То ж яким був 2022 рік для нашої громади в цілому і для кожного її мешканця, зокрема?

 

Спробую проаналізувати …

 

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ

 

Роботу органу місцевого самоврядування та його виконавчих органів протягом 2022 року планувалося здійснювати згідно попередньо затверджених планів роботи. Однак, у зв`язку з початком збройної агресії, роботу цих органів було переведено на функціонування в умовах воєнного стану.

З метою забезпечення дотримання правопорядку та охорони об`єктів інфраструктури на території Заслучненської сільської ради відповідно до виданого мною розпорядження з 25 лютого 2022 року було запроваджено дистанційний режим роботи штатних працівників апарату сільської ради та її виконавчих органів.

Для виконання завдань з питань територіальної оборони та забезпечення життєдіяльності об`єктів критичної інфраструктури територіальної громади було створено оперативний штаб виконавчого комітету Заслучненської сільської ради на період дії воєнного стану та забезпечено його цілодобову роботу протягом перших двох місяців війни.

Також, на період дії воєнного стану, було призупинено особистий прийом громадян посадовими особами місцевого самоврядування сільської ради, розгляд звернень та запитів, не пов`язаних із забезпеченням безпеки громадян, питаннями територіальної оборони та життєзабезпеченням об`єктів інфраструктури громади.

З метою дотримання заходів безпеки було обмежено доступ сторонніх осіб та громадян до будівель та приміщень сільської ради, її виконавчих органів та закладів соціальної інфраструктури.

Для забезпечення дотримання правопорядку та охорони об`єктів інфраструктури на базі комунального підприємства «Аква» було створено місцевий оперативний патруль, роботу якого було скоординовано спільно з місцевими підрозділами Національної поліції України.

 По усім старостинським округам було сформовано відповідні підрозділи оперативного патруля та забезпечено цілодобове чергування у визначених місцях на в`їздах-виїздах у населені пункти та по їх території.

Вжиття відповідних заходів дозволило забезпечити керовану та стабільну ситуацію в громаді, а головне, спокій серед місцевого населення.

 

З метою оперативного вирішення усіх поточних питань життєдіяльності громади роботу усіх органів самоврядування було побудовано з урахуванням нових реалій та вимог.

 

Забезпечення діяльності сільської ради:

У зв`язку із запровадженням воєнного стану та прийнятих у зв`язку з цим нормативно-правових актів більшість повноважень органів місцевого самоврядування з окремих питань було обмежено, окремі з них передано до компетенції виконавчим органам.

Відповідно до вимог чинного законодавства мною, як посадовою особою місцевого самоврядування, було забезпечено підготовку питань для розгляду та скликання сесійних засідань, формування їх порядку денного.

Виходячи з цього, впродовж 2022 року мною було видано 9 розпоряджень про скликання пленарних засідань сесій Заслучненської сільської ради.

Протягом 2022 року на пленарних засіданнях сесій сільської ради було розглянуто та прийнято 144 рішення.

Відповідно до вимог чинного законодавства на пленарних засіданнях сесії сільської ради було заслухано та схвалено звіт виконавчого комітету сільської ради щодо виконання місцевого бюджету за підсумками 2021 року, а також три щоквартальні звіти про хід виконання місцевого бюджету 2022 року.

Крім того, впродовж 2022 року було прийнято 3 рішення щодо внесення змін до місцевого бюджету на 2022 рік та спрямування відповідних фінансових ресурсів на забезпечення фінансування захищених статей витрат та першочергові потреби у забезпеченні виконання заходів за окремими напрямками діяльності.

Відповідно до вимог Бюджетного Кодексу України було сформовано та у визначені терміни прийнято бюджет територіальної громади на 2023 рік.

Упродовж 2022 року на сесійних засідання ради розглянуто та прийнято 15 рішень щодо затвердження окремих місцевих програм, Порядків та Положень, які регламентують здійснення діяльності за окремими напрямками роботи.

Протягом 2022 року при підготовці до розгляду та прийнятті рішень сільською радою забезпечено вимоги чинного законодавства щодо доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення проектів та прийнятих сільською радою рішень на офіційному сайті сільської ради.

 

Забезпечення діяльності виконавчого комітету:

Протягом 2022року мною було ініційовано та проведено 19 засідань виконавчого комітету сільської ради, на яких розглянуто актуальні питання з питань забезпечення життєдіяльності громади, та прийнято 87 рішень.

При підготовці та прийнятті рішень виконавчим комітетом також було забезпечено вимоги чинного законодавства щодо доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення проектів та прийнятих рішень на офіційному сайті сільської ради.

 

Протягом 2022 року було забезпечено належну взаємодію апарату сільської ради, її виконавчих органів та депутатського корпусу.

 

Видатки по основній діяльності сільської ради на 2022 рік профінансовано на суму 5903,94 тис.грн., що становить 99,06% до затвердженого плану асигнувань.

За структурою видатків протягом 2022 року профінансовано видатки:

- на заробітну плату з нарахуваннями склали 5310,1 тис.грн. (89,94%);

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря – 220,0 тис.грн.;

- на оплату послуг (крім комунальних) – 55,97 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 313,0 тис.грн.

 

Видатки по фінансовому відділу Заслучненської сільської ради за підсумками 2022 року профінансовано в обсязі 673,36 тис.грн., що становить 99,03% до плану асигнувань.

За структурою видатків – на заробітну плату з нарахуваннями спрямовано 631,73 тис.грн. (93,82%); на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря (канцелярські приладдя та матеріали) спрямовано 10,37 тис.грн.; на оплату послуг (крім комунальних) (заправка та/або поточний ремонт картріджів, продовженя терміну дії доступу до програмного забезпечення, придбання програмного забезпечення) спрямовано 24,23 тис.грн.

 

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН

 

Відповідно до вимог чинного законодавства України впродовж 2022 року було забезпечено організацію роботи щодо розгляду звернень громадян.

Відповідно до виданого мною розпорядження було затверджено графік особистого прийому громадян посадовими особами Заслучненської сільської ради на 2022 рік. У зв`язку із запровадженням воєнного стану особистий прийом громадян було тимчасово припинено.

Загалом за 2022 рік до сільської ради надійшло 381 звернення, з них поштою – 153, на особистому прийомі – 228.

За результатами розгляду звернень, що надійшли впродовж року, 366 з них вирішено позитивно, по 15-ти зверненням надано відповідні роз`яснення.

Із загальної кількості звернень, що надійшли, 5 колективних, 20 від учасників бойових дій, 19 від осіб з інвалідністю, 50 від членів багатодітних родин, 5 від дітей війни.

За переліком питань, що порушувалися у зверненнях, 78 з них стосувалися земельних питань, 82 з питань соціального захисту, 9 з питань оплати праці, 3 – з питань комунального господарства, 1 – з питань охорони правопорядку та запобігання дискримінації, 95 – з питань житлової політики, 83 – з питань діяльності органів місцевого самоврядування.

 

Поряд із розглядом звернень громадян протягом 2022 року було організовано видачу довідок різного змісту заявникам, кількість яких склала 803.

 

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

 

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні» протягом 2022 року було забезпечено здійснення  реєстрації 100 актових записів цивільного стану, з них: 

  • про народження – 27;
  • про смерть - 65;
  • про шлюб – 8.

Вчинено  - 36 нотаріальних  дій  та 16 -  прирівнених  до нотаріальних дій.

  • Прийнято 73 заяви на реєстрацію місця проживання;
  • 96 осіб знято з реєстрації місця проживання;
  • Зареєстровано 30 новонароджених дітей: з них 14 хлопчиків і 16 дівчаток.

 

Розрахункова чисельність наявного населення громади станом на 01.01.2022 року складала 4218 осіб.

З урахуванням динаміки природного приросту (скорочення) та міграції населення, розрахункова чисельність наявного населення громади станом на 01 січня 2023 року складає 4157 осіб.

 

На військовому обліку в громаді перебуває 1317 військовозобов’язаних,  з них:

  • 63 осіб призовного віку;
  • 76 учасники  бойових дій.

 

У зв`язку із початком відкритої збройної агресії та запровадженням воєнного стану, починаючи з 24 лютого 2022 року на територію громади почали прибувати внутрішньо переміщені особи.

Виконавчим комітетом сільської ради та старостинськими округами було забезпечено проведення реєстрації зазначених осіб та надано сприяння в їх розміщенні у приватних оселях місцевих мешканців.

Всього протягом 2022 року на територію громади прибуло та зареєструвалося понад 800 внутрішньо переміщених осіб. Найбільша їх середньодобова кількість одночасного перебування була зафіксована у березні-травні 2022 року та складала майже 500 осіб.

З метою надання підтримки внутрішньо переміщеним особам було організовано вивчення їх потреб та запитів і забезпечено подання відповідної інформації до обласного гуманітарного штабу.

Завдяки налагодженню співпраці з благодійними фондами та організаціями внутрішньо переміщеним особам було організовано надання гуманітарної допомоги у вигляді продуктових наборів, засобів особистої гігієни, господарчих товарів, одягу та взуття. Крім того, було надано допомогу в оформленні документів для отримання грошових виплат та допомог з державного бюджету та міжнародних фондів.

Досить активно до надання допомоги внутрішньо переміщеним особам долучилися і місцеві мешканці, які ділилися з ними усім що мали – переважно продуктами харчування та овочами.

 

БЮДЖЕТ ТА ФІНАНСИ

 

За підсумками 2022 року до місцевого бюджету територіальної громади мобілізовано податків, зборів та інших обов`язкових платежів (власні доходи) в обсязі 20661,0 тис.грн., що на  1358,3 тис.грн. або на 7,04% більше в порівнянні з уточненими показниками по власних доходах з урахуванням усіх змін, внесених протягом року.

Крім того, протягом 2022 року до бюджету громади надійшло 18423,4 тис.грн. субвенцій та офіційних трансфертів з бюджетів вищого рівня, у тому числі:

- 13830,8 тис.грн. освітньої субвенції з державного бюджету;

- 3535,3 тис.грн. базової дотації з державного бюджету;

- 360,39 тис.грн. дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету;

- 357,3 тис.грн. дотації з місцевого бюджету на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, місцевих бюджетів за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету;

- 339,63 тис.грн. субвенція з місцевого бюджету Хмельницької міської ради на утримання об`єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об`єктів спільного користування.

 

Таким чином, загальний обсяг доходів бюджету громади за 2022 рік склав 39084,4 тис.грн., що на 1312,6 тис.грн. або на 3,48% більше проти уточнених запланованих обсягів.

 

 З метою залучення додаткових фінансових ресурсів до місцевого бюджету протягом 2022 року було переглянуто та внесено зміни до окремих діючих договорів оренди комунального майна та окремих договорів оренди землі комунальної власності шляхом перегляду ставок орендної плати та актуалізації грошової оцінки майна та нормативної грошової оцінки землі.

 

Протягом 2022 року, у зв`язку із введенням воєнного стану та встановленням обмежень щодо фінансування видатків з місцевих бюджетів, було профінансовано видатки лише за захищеними статтями та окремими напрямками щодо виконання заходів по підтримці безпеки, правопорядку, цивільного захисту населення та територіальної оборони, а також по підготовці навчальних закладів громади до нового навчального року. Решта запланованих на 2022 рік проектів та програм щодо розвитку населених пунктів не фінансувалися, не дивлячись на наявність відповідних фінансових ресурсів.

Не дивлячись на ці обмеження, протягом 2022 року вдалося забезпечити стабільну ситуацію по утриманню бюджетної сфери та забезпечити у повному обсязі фінансування відповідних видатків.

Разом з тим, на кінець 2022 року зафіксовано кредиторську заборгованість в сумі 504,088 тис.грн. по виконаних роботах щодо поточних ремонтах санвузлів у закладах освіти, а також по проведенню експертизи проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт мереж водопостачання в с.Великі Зозулинці.

 

Всього протягом 2022 року із загального фонду сільського бюджету профінансовано видатки за усіма напрямками діяльності в обсязі 38736,93 тис.грн., що становить 92,83% до затверджених бюджетних призначень.

При здійсненні фінансування головних розпорядників коштів сільського бюджету в першочерговому порядку було забезпечено фінансування видатків по захищених статтях витрат.

 

ОСВІТА

 

Протягом 2022 року на території громади було забезпечено виконання вимог чинного законодавства з питань реалізації державної  політики у сфері розвитку освіти.

Основна увага при цьому була зосереджена на питаннях збереження, забезпеченні функціонування та подальшого розвитку наявних на території громади закладів, створенні умов для рівного доступу мешканців громади до якісної освіти.

Всього упродовж 2022 року на території громади функціонувало 4 заклади дошкільної та 4 заклади загальної середньої освіти (1 гімназія, 2 опорних заклади освіти (ліцеї) та 1 школа І-ІІІ ступенів).

 

У закладах дошкільної освіти Заслучненської сільської ради протягом 2022 року освітніми послугами було охоплено 87 дітей. Всього в 2022 році функціонувало 6 дошкільних груп у 4 закладах дошкільної освіти (далі ЗДО). Відсоток охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 років становить - 100 %.

Запроваджено ведення реєстру дітей віком від 0 до 6 років, які мешкають на території Заслучненської сільської ради (всього 237 дітей), а також проводився моніторинг відвідування дітьми закладів дошкільної освіти та аналіз демографічного стану щодо прогнозування, забезпечення розвитку мережі закладів дошкільної освіти.

У сфері дошкільної освіти громади було забезпечено організацію належного навчально-виховного процесу та створено умови для забезпечення вихованців гарячим харчуванням, яке проводилося з дотриманням протиепідемічних заходів.

Усього безкоштовним гарячим харчуванням у закладах дошкільної освіти було охоплено 36 вихованців (діти пільгових категорій). Вартість гарячого харчування на день з 01.09.2022 року у ЗДО становила 30 грн. (розмір батьківської плати при цьому становить 40 %, решта 60% вартості повністю покривається за рахунок видатків місцевого бюджету).

 

Загалом у сфері надання дошкільної освіти протягом 2022 року профінансовано видатки в обсязі 2423,6 тис.грн, що становить 91 % до плану асигнувань.

За структурою видатків по галузі дошкільної освіти впродовж 2022 року профінансовано видатки:

- на заробітну плату з нарахуваннями склали 2161,9 тис.грн. (89,2 %);

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря спрямовано 14,9 тис.грн.;

- на придбання продуктів харчування – 90,8 тис.грн.;

- на оплату послуг (крім комунальних) спрямовано 28,9 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв спрямовано 127,1 тис.грн.

 

На початок 2022/2023 навчального року у закладах загальної середньої освіти громади освітніми послугами було охоплено 412 дітей.

Усього в 2022 році початкову освіту здобували – 146 учнів, базову загальну середню освіту – 205 учнів, повну загальну середню освіту – 52Свідоцтва про початкову освіту отримали – 40 учнів, про базову загальну середню освіту – 36, про загальну середню освіту – 31.

За підсумками навчання у 2021/2022 навчальному році 4 випускники показали знання високого рівня та нагороджені «золотою медаллю», 1 учень нагороджений «срібною медаллю», 1 учень отримав свідоцтво з відзнакою про закінчення базової освіти.  

При підготовці закладів загальної середньої освіти до початку нового 2022/2023 навчального року у всіх закладах проведено косметичний ремонт коридорів та харчоблоків, поточні ремонти котелень, роботи по перевірці та ремонту димових каналів, виміри опору та ізоляції електрообладнання, перевірку та перезарядку усіх первинних засобів пожежогасіння, встановлено повірені коректори газу, лічильники та інше обладнання, облаштовано укриття.

Значну увагу  протягом 2022 року було приділено питанням облаштування укриттів та дотримання протиепідемічних заходів у закладах  на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби. На забезпечення освітніх закладів громади засобами  індивідуального захисту працівників (маски, рукавички, щитки), дезінфікуючих засобів та антисептиків було забезпечено відповідне фінансування з місцевого бюджету.

Для підвезення 206 здобувачів освіти у 2021-2022 н.р та 172 здобувачів освіти у 2022-2023 н.р., що проживають за межею пішохідної доступності, використовується 5 шкільних автобусів, 1 шкільний автобус відчужено на потреби ЗСУ.

У закладах освіти Заслучненської сільської ради створено умови для забезпечення учнів гарячим харчуванням, яке проводилося з дотриманням протиепідемічних заходів та заходів безпеки, пов’язаних з воєнним станом. Всього безкоштовним гарячим харчуванням було охоплено 233  учні (з них 133 учні 1-4 класів та 100 дітей з 5-11 класів пільгових категорій).

Вартість одноразового гарячого харчування у ЗЗСО протягом року становила – 20 грн.

Відповідно до прийнятого сільською радою рішення від плати за харчування звільнено дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей учасників АТО (ООС), учасників бойових дій; діти з неблагополучних сімей (сім’ї, де батьки ухиляються від виховання та  утримання дітей) та дітей, які опинилася у складних життєвих обставинах.

Крім того, встановлено 50-відсоткову пільгу для дітей з багатодітних сімей, загальною чисельністю – 17 дитини (10 учнів 5-11 класів ЗЗСО та 7 дітей із ЗДО).

Освітній процес в закладах загальної середньої освіти забезпечували 122 особи, з них 79 – педагогічні працівники. Всі вони  вчасно отримували заробітну плату, кошти на оздоровлення. Вчителям  та вихователям  ГПД нараховувалася  5 % доплата за престижність професії. Вчителі  1-4 класів, вчителі іноземної мови, інформатики, музики, які викладали в початкових класах НУШ, директори шкіл та заступники директорів з навчально-виховної роботи  отримували  доплату в розмірі 20 %.

Протягом 2022 року було забезпечено модернізацію освітнього процесу, підвищення професійної компетенції педагогічних працівників, розвиток їх творчої активності, забезпечено участь учнів в предметних олімпіадах та конкурсах.

Усього впродовж 2022 року у сфері надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти громади профінансовано видатки на загальну суму 22912,0 тис.грн, що становить 93,0 % до планових призначень. Значна частина видатків на галузь середньої освіти за підсумками 2022 року склала 59,2 % до усього обсягу проведених видатків загального фонду бюджету громади.

Фінансування зазначених видатків у 2022 році було здійснено за рахунок:

  • коштів місцевого бюджету громади в обсязі 8158,4 тис.грн. (35,6 %);
  • коштів освітньої субвенції – в обсязі 14753,6 тис.грн. (64,4 %).

За структурою проведених у 2022 році видатків на галузь загальної середньої освіти видатки на заробітну плату з нарахуваннями склали 18874,8 тис.грн., або 82,4 % (в тому числі за рахунок коштів громади – 4171,0 тис.грн. (22,1 %), за рахунок коштів освітньої субвенції – 14703,8 тис.грн. (77,9 %).

 Дані видатки спрямовано на виплату основної заробітної плати, доплат і надбавок до заробітної плати, які носять обов’язковий характер (за перевірку зошитів, класне керівництво, престижність педагогічної праці, шкідливі умови праці, вислугу років, доплати до рівня мінімальної заробітної плати, тощо).

Крім того, за рахунок коштів бюджету громади з метою забезпечення діяльності даної галузі протягом 2022 року профінансовано видатки:

-  на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря на суму 841,6 тис.грн.;

- на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів – 7,4 тис.грн.;

- на придбання продуктів харчування – 322,1 тис.грн. (даним обсягом асигнувань забезпечено харчування учнів 1-4 класів, дітей з малозабезпечених сімей та дітей-сиріт);

- на оплату послуг (крім комунальних) – 534,5 тис.грн.;

- на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 2329,8 тис.грн.;

- курсів, відряджень – 1,8 тис. грн.

 

Протягом 2022 року було продовжено реформування освітньої галузі шляхом впровадження змін в початковій та в основній школі. За активної підтримки держави в усіх закладах ЗСО громади створено новий освітній простір: нове навчальне обладнання, одномісні парти та стільці; сучасні програмні та технічні засоби навчання: ноутбуки, копіювальна техніка.

За рахунок коштів з місцевого бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» здійснено видатки на придбання обладнання (одномісні парти та стільці) в сумі 49,0 тис.грн.

 

Співпрацюючи з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Обєднаних Націй (ЮНІСЕФ) вдалось реалізувати проєкт щодо надання фінансової підтримки опорним закладам загальної середньої освіти та отримати фінансову підтримку та придбати по 3 ноутбуки на Заслучненський ліцей ім.О.Іщука та Кошелівський ліцей ім.В.Ф.Ковльчука на загальну суму 219,4 тис.грн.

За сприяння Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ВДА в грудні 2022 року на ЗЗСО Заслучненської сільської ради було отримано 9 ноутбуків (Laptop) та 3 SchoolBox (наборів шкільного приладдя) від Організації Обєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Також наприкінці 2022 року за сприяння Міжнародного Благодійного Фонду «Руки Друзів», було розпочато реалізацію проєкту «Building, Back, Better (BBB)» - Проєктом на відновлення та реконструкцію інфраструктури, орієнтований на дітей, в Україні, до якого залучена Великозозулинецька ЗОШ І – ІІІ ст.

 

КУЛЬТУРА ТА СПОРТ

 

Після проведеної оптимізації мережа закладів культури громади в 2022 році налічувала 2 сільських будинки культури, 2 сільських клуби, 4 «Клуби-бібліотеки» та 2 публічно-шкільні бібліотеки.

Ще у 2021 році 3 бібліотеки громади було забезпечено відповідною комп`ютерною технікою та під`єднано до інтернет-мережі. Протягом 2022 року погіршення епідемічної ситуації та військовий стан не дозволили в повній мірі забезпечити проведення запланованих заходів згідно затвердженого плану роботи.

Всього видатки для забезпечення діяльності бібліотек  впродовж 2022 року було профінансовано з місцевого бюджету громади в обсязі 280,0 тис.грн., що становить 99 % до плану асигнувань.

За структурою профінансовані видатки склали:

- на виплату заробітної плати з нарахуваннями 265,4 тис.грн.;

- на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря (канцелярські товари, господарські товари, підписка періодичних видань) – 6,0 тис.грн.;

- на оплату послуг (крім комунальних) інтернету, послуг зв‘язку, послуги по оформленню підписки спрямовано 8,6 тис.грн..

 

Видатки для забезпечення роботи закладів культури у 2022 році було профінансовано в обсязі 1180,7 тис.грн., що становить 95,5 % до плану асигнувань.

За структурою із загальної суми видатків на галузь культури у 2022 році профінансовано:

- на виплату заробітної плати з нарахуваннями 961,1 тис.грн.;

- на придбання предметів, матеріаів, обладнання та інвентаря  (канцелярські товари, господарські товари, придбання інфрачервоних ламп) – 109,4 тис.грн.;

- на оплату послуг (крім комунальних) спрямовано 22,7 тис.грн. ;

- на оплату електроенергії – 87,5  тис.грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету протягом 2022 року також профінансовано видатки на проведення інших заходів в галузі культури і мистецтва в обсязі 77,7 тис.грн. на придбання сувенірів, грамот і подяк.

 

На території Заслучненської сільської ради функціонує 9 спортивних споруд: 4 – спортивних зали, 5 – спортивних майданчиків при закладах освіти громади.

Протягом вересня 2022 року на території Заслучненської сільської ради проходили заходи: флешмоб «У здоровому тілі – здоровий дух», змагання з шашок, змагання з настільного тенісу, міні-футболу.

Розвиток масової фізичної культури і спорту в загальноосвітніх навчальних закладах націлений, насамперед, на зміцнення здоров’я учнів, фізичний розвиток і рухову активність та здійснюється шляхом проведення фізкультурно-оздоровчих заходів у режимі дня школи, організації і проведення загальношкільних фізкультурно-масових і спортивних заходів.

Заклади освіти Заслучненської сільської ради забезпечені педагогічними кадрами. Навчально-виховний процес з фізичної культури здійснюють 4 педагогічних працівників. З них: «Спеціаліст І категорії» – 2 чол., «Спеціаліст» – 2 чол.

 

ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

 

На території громади функціонує 10 закладів з надання первинної медичної допомоги місцевому населенню, зокрема, 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 8 фельдшерських пункти.

Фінансування утримання медперсоналу амбулаторій здійснювалося КНП «Красилівський центр первинної медико-санітарної допомоги» за рахунок коштів Національної служби здоров`я України. Комунальні послуги та енергоносії по цих закладах фінансувалися з місцевого бюджету громади.

Утримання фельдшерів місцевих фельдшерських пунктів та оплата комунальних послуг і енергоносіїв фінансувалася повністю з бюджету громади шляхом надання відповідних трансфертів КНП «Красилівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

 

 

На території Заслучненської  сільської територіальної громади відсутні заклади охорони здоров`я, що надають багатопрофільну стаціонарну медичну допомогу. Мешканці громади отримують зазначені послуги безпосередньо в КНП «Красилівська багатопрофільна лікарня» Красилівської міської ради.

З метою забезпечення часткового відшкодування витрат по утриманню даного закладу охорони здоров`я, які спрямовуються на оплату енергоносіїв, у 2022 році було передбачено часткове фінансування з місцевого бюджету громади.

 

Загалом на надання фінансової підтримки закладам охорони здоров’я протягом 2022 року з бюджету громади профінансовано видатки в обсязі 1808,77 тис.грн., що становить 90,24% до планових призначень, у тому числі для:

  • КНП «Красилівська багатопрофільна лікарня» Красилівської міської ради, що надає послуги стаціонарної медичної допомоги населенню, в сумі 400,0 тис.грн. (100,0% до загальних обсягів);
  • КНП «Красилівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Красилівської міської ради з метою забезпечення надання первинної медико-санітарної допомоги населенню виділено кошти в сумі 1408,77 тис.грн. (97,49% до загальних обсягів).

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

З метою забезпечення соціального захисту населення на території громади протягом 2022 року було організовано процедуру прийняття, обробки та формування електронних справ для призначення соціальних допомог та субсидій мешканцям населених пунктів громади у рамках програмного комплексу «Соціальна громада».

Завдяки організації даної роботи всього до сектору з питань соціального захисту за отриманням допомог та субсидій звернулося 812 мешканців, з них позитивно вирішено питання щодо 565 звернень, у 104 випадках відмовлено в призначенні допомог та субсидій, 143 справи на кінець 2022 року перебували в опрацюванні.

Найбільша кількість звернень мешканців стосувалася:

- призначення державних соціальних допомог – 706 (116 по допомогам сім`ям з дітьми, 74 малозабезпеченим сім`ям, 397 по допомогам внутрішньо переміщеним особам, 119 з інших видів допомог);

- призначення пільг – 26;

- призначення житлових субсидій – 131.

 

Протягом 2022 року за рахунок коштів місцевого бюджету у рамках виконання відповідних бюджетних програм було здійснено видатки по відшкодуванню вартості послуг з пільгового перевезення громадян окремих категорій автомобільним транспортом загального користування, компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, а також надано матеріальні допомоги найбільш вразливим категоріям громадян.

Загалом протягом 2022 року було розглянуто 36 клопотань мешканців громади з питань надання матеріальних допомог, з яких 34 було задоволено.

У цілому на  соціальний захист населення за рахунок коштів бюджету громади у 2022 році профінансовано видатки в обсязі 350,65 тис.грн., у тому числі:

- 40,0 тис.грн. на компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян;

- 110,03 тис.грн. на надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги;

- 148,02 тис.грн. на виплату матеріальної допомоги жителям громади згідно поданих заяв та разових допомог дітям-сиротам відповідно до законодавства.

- 52,6 тис.грн. на поховання учасників бойових дій.

 

Крім того, з метою забезпечення захисту прав та інтересів вихованців та учнів закладів загальної середньої освіти громади постійно здійснюється моніторинг роботи щодо соціальної підтримки здобувачів освіти пільгових категорій.

У 2022 році соціальну підтримку отримали діти пільгових категорій, а саме: 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 30 дітей з малозабезпечених сімей, 129 дітей з багатодітних сімей, 3 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, 10 дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, 9 дитини з інвалідністю.

Для 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, шкільного віку, які проживають у сім’ях опікунів (піклувальників), за рахунок коштів місцевого бюджету придбано одяг з розрахунку 750 гривень на дитину.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року № 823 дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, вчасно виплачується державна допомога по досягненню 18-річного віку в розмірі 1810,00 гривень (2 дитини).

 

ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ

На кінець 2022 року на первинному обліку служби у справах дітей сільської ради перебувало 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 11 дітей-сиріт та 7 дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опікою громадян знаходиться 12 дітей, 4 дітей в дитячих будинках сімейного типу та 2 дітей в навчальних виховних закладах.

Протягом року було надано статус дітей-сиріт 2 дітям, змінено статус з дітей позбавлених батьківського піклування на статус дітей-сиріт 3 дітям у зв`язку із смертю матері, що раніше була позбавлена батьківського піклування. Знято з обліку 1 дитину у зв`язку з досягненням повноліття.

Влаштовано під опіку у сімейні форми виховання 3 дітей-сиріт.

На кінець 2022 року за межами України знаходилося 4 статусних дітей.

На території ради проживає 16 статусних дітей, які прибули з інших територій, 12 з них із зони ведення бойових дій. 2 дітей з особливими потребами, 5 дітей мають статус дитини. Що постраждала внаслідок бойових дій.

Встановлено опіку над житлом та майном, яке належить дітям-сиротам та праві власності 3 дітям, опікунами визначено осіб, що не перебувають у родинних відносинах з підопічнимита не є їх опікунами.

На квартирному обліку служби у справах дітей перебуває 21 особа – 4 дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, у тому числі 10 осіб віком від 18 до 23 років та 5 віком від 23 до 35 років. Від вікової категорії яких залежить сума коштів державної субвенції на житло.

На території сільської ради у 2022 році за кошти державної субвенції було придбано житло особі з числа дітей позбавлених батьківського піклування, яка походить з іншої території.

На обліку в складних життєвих обставинах на кінець 2022 року перебувало 32 дітей з 12 сімей.

 

УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ

Протягом 2022 року було забезпечено ведення обліку об`єктів комунальної власності, вжито заходи щодо їх збереження та підвищення ефективності використання.

 

З метою врегулювання питань щодо підвищення ефективності використання об`єктів комунальної власності виконавчим комітетом було підготовлено та відповідними рішеннями сільської ради у червні 2022 року було затверджено Положення про порядок передачі в оренду комунального майна Заслучненської сільської ради та Положення про порядок закріплення майна комунальної власності Заслучненської сільської ради за підприємствами, установами, організаціями на праві господарського відання або оперативного управління та типових договорів.

 

УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

З метою забезпечення ефективного використання земельних ресурсів та залучення додаткових фінансових ресурсів до місцевого бюджету протягом 2022 року було прийнято рішення щодо заміни сторони орендодавця за діючими договорами оренди невитребуваних земельних часток (паїв) загальною площею 54,3686 га під 12% від їх нормативної грошової оцінки, що дозволило залучити до місцевого бюджету 147,7 тис.грн. річної орендної плати.

Крім того, у 2022 році сільською радою було прийнято рішення щодо оголошення та проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди на 2 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 7,1741 га та 2 ділянки водного фонду загальною площею 46,4 га.

У зв`язку із запровадженням воєнного стану проведення цих торгів було призупинено та наприкінці 2022 року відновлено підготовку до їх проведення. Відповідні процедури буде проведено та оформлено уже в 2023 році.

Також протягом 2022 року сільською радою було прийнято рішення щодо передачі на умовах оренди земельні ділянки сільськогосподарського призначення під об`єктами нерухомості (господарськими дворами) суб`єктам господарювання загальною площею 38,7667 га за ставками орендної плати від 8 до 12 % від нормативної грошової оцінки.

У 2022 році було виготовлено три проекти землеустрою по відведенню земельних ділянок під артсвердловинами та передано зазначені ділянки у постійне користування КП «Аква».

Впродовж року, у зв`язку із запровадженням воєнного стану, розгляд заяв громадян щодо врегулювання земельних відносин не здійснювався.

 

БЛАГОУСТРІЙ ТА КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Протягом 2022 року у межах наявних фінансових ресурсів місцевого бюджету було забезпечено функціонування комунального підприємства «Аква», наявних інженерних мереж та виконання окремих робіт з благоустрою населених пунктів.

 

Зокрема, за рахунок коштів загального фонду місцевого бюджету профінансовано видатки:

- на забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства - в обсязі 596,7 тис.грн., у тому числі:

- за рахунок коштів місцевого бюджету – 257,0 тис.грн.;

  • за рахунок коштів субвенції з Хмельницького міського бюджету 339,6 тис.грн. (видатки по оплаті електроенергії, яка використовується для забезпечення роботи водонапірної башти).

- на організацію благоустрою населених пунктів - в обсязі 179,19 тис.грн., що становить 90,5% до плану асигнувань. За рахунок зазначених видатків було здійснено оплату грошової винагороди по договорах цивільно-правового характеру за надані послуги по прибиранню територій, автобусних зупинок, придбання бензину для бензокіс, оплата електроенергії на вуличне освітлення до початку військового стану, а також послуги санепідемстанції по лабораторних дослідженнях питної води.

- на іншу діяльність, пов`язану з експлуатацією об`єктів житлово-комунального господарства - в обсязі  1806,4 тис.грн. За рахунок зазначених призначень профінансовано видатки на заробітну плату з відповідними нарахуваннями працівникам КП «Аква» (1493,7 тис.грн.), на придбання бензину та дизпалива (247,83 тис.грн.) та придбання канцелярського приладдя (5,0 тис.грн.).

 

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ТЕРИТОРІАЛЬНА ОБОРОНА ТА ДОПОМОГА ЗСУ

Відповідно до вимог чинного законодавства з моменту запровадження воєнного стану на території громади було забезпечено виконання заходів з питань цивільного захисту, надзвичайних ситуацій та територіальної оборони.

З цією метою відповідними рішеннями сільської ради було затверджено План заходів на 2022 рік по реалізації Програми цивільного захисту населення і території від надзвичайних  ситуацій техногенного, природного характеру, забезпечення пожежної безпеки, а також Програму підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву та передбачено відповідні видатки з місцевого бюджету.

У рамках виконання зазначених Програм було створено місцеву ланку підсистеми оповіщення населення на випадок виникнення надзвичайних ситуацій та оголошення сигналів повітряної тривоги шляхом придбання сирен оповіщення, акустичних систем та гучномовців для закладів освіти та забезпечено їх практичне застосування. Також придбано вентилятори для укриттів закладів освіти с.Кошелівка та с.Котюржинці, біотуалети для укриття закладу освіти с.Котюржинці, 3 генератори для закладів освіти та твердопаливні котли для амбулаторій.

Також у рамках виконання цих Програм було придбано відповідні товарно-матеріальні цінності для потреб батальйону територіальної оборони області (комп`ютерне обладнання та буржуйки).

Надано субвенції з місцевого бюджету на придбання пально-мастильних матеріалів для потреб місцевих підрозділів ДСНС та Нацполіції (по 10,0 тис.грн.).

Всього протягом 2022 року на ці цілі було профінансовано видатки в обсязі 734,0 тис.грн. (в т.ч.: 45,7 тис.грн. із загального фонду та 688,3 тис.грн. із спеціального фонду).

Крім того, в 2022 році було забезпечено утримання місцевої пожежної команди, на що спрямовано видатки в обсязі 234,8 тис.грн.

З метою підготовки навчальних закладів громади до нового навчального року за рахунок коштів місцевого бюджету на утримання закладів освіти було профінансовано видатки на придбання матеріалів та обладнання для облаштування захисних споруд та приміщень, виконання робіт з облаштування яких здійснювалося власними силами працівників комунального підприємства, працівників закладів освіти та батьків учасників освітнього процесу. Завдяки цьому усі навчальні заклади громади функціонують в очному режимі.

 

З перших днів збройної агресії мешканці нашої громади активно відгукнулися на заклики щодо надання допомоги нашим захисникам.

По кожному старостинському округу та у центральній садибі громади було організовано пункти збору продуктів харчування, овочевої продукції, засобів гігієни та теплих речей, які централізовано формувалися та згідно потреб доставлялися до військових частин у місця їх дислокації у межах області. У перші місці війни така допомога надавалася на постійній основі по 1-2 рази на тиждень.

Починаючи з червня 2022 року збір та надання допомоги нашим захисникам було дещо змінено та переведено у формат їх періодичної доставки у військові частини та на передову. До збору та відправки цієї допомоги з часом долучилися і мешканці окремих населених пунктів з інших громад області, підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

У липні-серпні 2022 року на території громади було організовано збір коштів на придбання вантажного автомобіля тля потреб ЗСУ. До цієї важливої потреби долучилися місцеві суб`єкти підприємницької діяльності та окремі мешканці громади. За зібрані кошти було придбано значений автомобіль, проведено його діагностику та доукомплектування і згідно акту прийому-передачі передано для ЗСУ.

Також для потреб ЗСУ було передано шкільний автобус із Заслучненського ліцею імені Олексія Іщука.

На базі закладів освіти громади було організовано виготовлення тушонок, паштетів, солінь, випікання хлібобулочних виробів. Усе це здійснювалося на громадських засадах працівниками цих закладів, місцевими мешканцями за рахунок організованого ними збору коштів на закупівлю необхідних продуктів, а також допомоги окремих суб`єктів господарювання та підприємництва. На базі Глібківського закладу культури у березні-квітні 2022 року було організовано виготовлення маскувальних сіток, до якого залучено місцеве населення.

Поряд з цим, перед початком осінньо-зимового періоду у закладах освіти громади було організовано виготовлення окопних свічок та їх постачання на передову.

Робота по наданню допомоги нашим захисникам продовжується.

 

*            *              *

 

Мешканці нашої громади у цей нелегкий час війни чекали від місцевої влади виважених та своєчасних рішень щодо забезпечення безпеки в населених пунктах, життєдіяльності громади та функціонування об`єктів інфраструктури. Аналізуючи усе, що нам вдалося зробити спільними зусиллями протягом року, вважаю що ми справилися з цим завданням.

Уся наша спільна робота -  моя, як сільського голови, депутатського корпусу, апарату ради та виконавчого комітету була у всіх перед очима, і кожен може надати їй оцінку.

Те, що ми вистояли та прожили цей нелегкий рік - це наш спільний результат, який не був би таким, якби ми не об`єдналися та не згуртувалися усі разом.

Я вдячний усім, хто допомагав нам вистояти в цей нелегкий для усіх нас час. Усім, хто відгукувався на перше прохання надання допомоги у забезпеченні життєдіяльності громади, збереженні спокою на території населених пунктів, у наданні допомоги нашим захисникам, усім хто приймав у своїх оселях внутрішньо переміщених осіб та ділив з ними усе, що мав…

Закликаю всіх і надалі бути єдиними, адже у цьому наша сила, у цьому запорука наближення нашої спільної Перемоги!

І нехай рік, що розпочався, виправдає наші найсміливіші очікування та стане роком нашої Перемоги!

 

Заслучненський сільський голова

 

Анатолій РОЗУМНИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь