ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Запровадження місцевої системи оповіщення

Дата: 18.07.2022 18:58
Кількість переглядів: 2063

Фото без описуРозпорядженням сільського голови від 14 липня 2022 року № 75-р/2022 на території Заслучненської територіальної громади запроваджується місцева система централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту.

Відповідно до зазначеного розпорядження починаючи з 18 липня 2022 року буде забезпечено роботу першої черги стаціонарної системи оповіщення громади шляхом подачі звукового сигналу повітряної тривоги (електросирени) на базі місцевої пожежної команди с.Заслучне.

Крім того, найближчим часом буде розроблено та запроваджено в дію Порядок взаємодії щодо оповіщення (надання інформації для населення) про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій (подій) в закладах освіти та культури громади під час здійснення освітнього процесу та проведення масових заходів із залученням місцевого населення.

 

У зв`язку з цим доводимо до відома населення, що звук сирени про повітряну тривогу завжди означає небезпеку!

 

Повітряну тривогу оголошують тоді, коли сили протиповітряної оборони сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку області або є підтвердження запуску балістичних ракет.

 

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ТА ПОЯСНІТЬ СВОЇМ РІДНИМ ТА СУСІДАМ

ПРО НАСТУПНЕ:

 

Які бувають види сирен?

Попереджувальна сирена — постійний рівномірний звук загальною тривалістю до 7 секунд.

Якщо її почули, треба ввімкнути ТВ, радіо або зайти на офіційні державні канали в інтернеті (ось тут перелік) та слухати/читати подальші інструкції.

 

Сигнал загальної тривоги — тривалий звук, який наростає та спадає і повторюється не менше трьох разів.

Після такого сигналу потрібно йти в укриття, узявши із собою документи, питну воду, ліки.

 

Відбій повітряної тривоги  - три коротких звуки сирени, які сповіщають про відбій повітряної тривоги.

 

Стежити за початком та відбоєм сирен на території громади та області можна й через мобільний додаток — "Повітряна тривога", який розробили Ajax System за підтримки Мінцифри.

 

Чому часто звучать сирени?

Сигнал "Повітряна тривога" вмикають, якщо якийсь засіб повітряного нападу (літак, ракета) уже випущений у бік нашої області. Завчасно виявляють це фахівці. Ніхто не знає, чи спрацює ППО, чи зіб'ють цю ракету, але якщо навіть і зіб'ють, то немає гарантії, що уламки не впадуть на ваш будинок. Тому сирени звучать щоразу, коли з’являється небезпека, і важливо під їхні звуки бігти в укриття або сховатися в надійному місці у будинку.

 

Чому сирени іноді звучать, але нічого не відбувається?

Повітряна тривога оголошується, коли сили ППО сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку області або є підтвердження запуску балістичних ракет. Точне місце, куди може влучити ракета чи який населений пункт атакує літак, одразу визначити важко, тому сирени вмикають щоразу, як з’являється загроза.

 

Чому сирени іноді не спрацьовують?

Сирени можуть не спрацювати у випадку несвоєчасного надходження або ненадходження відповідного повідомлення про виникнення загрози.

А ще "тривога» може не спрацювати через некоректні розвідувальні дані. Не завжди можна передбачити рух літаків чи ракет.

Ракети інколи складніше відслідкувати, ніж літаки. Усе залежить від дальності, з якої вони злітали. Зрозуміло, що якщо з ближніх позицій, то оголосити тривогу стає практично неможливим.

 

Скільки є часу щоб сховатися?

Це залежить від засобу повітряного нападу, висоти та швидкості польоту, відстані до місця запуску (вильоту).

Враховуючи сьогодення, для міста Києва, наприклад, орієнтовний час реагування на сигнал сирени складає від 10 хвилин. У зоні проведення активних бойових дій для нанесення ударів по наземних цілях використовують засоби нападу, такі як міномети чи артилерія різних калібрів. Вони розташовані здебільшого близько до лінії бою, тому інколи неможливо своєчасно реагувати сиреною на напади. Тож за таких обстрілів краще одразу йти в укриття і не виходити до їхнього закінчення.

 

Куди сховатися в будинку?

Важливо пам`ятати, що від небезпеки має відділяти дві стіни. Одна, імовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо.

Ховатися безпечно в місці, розташованому за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це коридор або передпокій. Можна сховатися у ванній, якщо там немає газового котла.

Не варто залишатися біля вікон та дверей зі склом. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу немає - лишайтеся біля опорних стін - вони витримають.

Якщо говорити про укриття, то в них має бути щонайменше два виходи. Підвал чи гараж з одним виходом — це пастка, оскільки вихід може завалити уламками будинку або під час пожежі він може бути заблокований.

 

Окрім цього рекомендуємо встановити на особистих смартфонах застосунок «Повітряна тривога», який миттєво сповіщає про початок та відбій повітряної тривоги.

 

Просимо бути відповідальними, не ігнорувати сповіщення про повітряну тривогу та за можливості попереджати про небезпеку своїх рідних та сусідів!

 

Виконавчий комітет сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь