ЗАСЛУЧНЕНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницького району Хмельницької області

Питання домашнього насильства - з`ясовуємо основні аспекти...

Дата: 08.12.2021 10:12
Кількість переглядів: 1116

Фото без описуНасильство — застосування силових методів, або психологічного тиску за допомогою погроз, свідомо спрямованих на слабких або тих, хто не може чинити опір. Тобто, будь-яке застосування сили щодо беззахисних. Найчастіше причинами домашнього насильства називають стрес на роботі; пияцтво; вживання наркотиків; запальний характер; виховна мета; образа.

Причини насильства частково зумовлені біологічними та іншими факторами, які дають підстави говорити про певну схильність деяких людей до агресії, однак частіше за все ці фактори взаємодіють з сімейними, суспільними, культурними та іншими факторами зовнішнього характеру і таким чином створюють ситуацію, в якій виникає насильство. Певна частина суспільства звикла закривати очі на подібне та абсолютно не прагне допомагати чи підтримувати осіб, які систематично страждають від домашнього насильства. Слід зрозуміти, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю. Справа двох — це сварка, конфлікт , а домашнє насильство, починаючи з 12.01.2019 р. — це злочин, який саме як злочин і має сприйматися в суспільстві.

Майже половина населення України (44%) страждала від насилля в сім’ї впродовж свого життя, причому 30% з них зазнавали жорстокого поводження в дитячому віці. Що спонукає батьків завдавати шкоду власним дітям? Які дії вважаються насильством? До чого призводить жорстоке поводження з дитиною, та як з ним боротися?

Близько половини тих, хто зазнавав насильства в дитячому віці, стикалися з ним і в дорослому житті.

Жінки частіше стикаються з насильством в сім’ї в дорослому віці, а чоловіки — в дитячому.

Основною причиною різних ситуацій насильства більшість потерпілих називали стан алкогольного сп’яніння. Близько 75% жертв різних видів насильства ні до кого не зверталися по допомогу. Насильство однаково розповсюджене і в багатих, і бідних сім’ях, але його жертви частіше не приносять основний дохід у сім’ю.

Виділяють чотири основні групи наслідків знущання над дитиною:

1. Фізичні — травми, затримки фізичного розвитку (відставання в рості, масі тіла), різні захворювання.

2. Психічні — низька самооцінка, депресія, неконтрольований гнів тощо.

3. Соціальні — труднощі в соціалізації, відсутність міцного зв’язку з дорослими та навичок спілкування з ровесниками, що може стати поштовхом до девіантної поведінки.

4. Сексуальні – почуття провини, сорому, відчуття неповноцінності.

 

Реакцією дитини на насильство в сім’ї є:

  • Відчуття провини (ніби вона відповідальна в насильстві, яке їй доводиться спостерігати), сорому й страху;
  • сум та гнів, тому що вона не може змінити те, що відбувається в сім’ї.

Такі переживання обов’язково проявляються згодом в поведінці дитини. Адже саме в сім’ї дитина вчиться взаємодіяти з іншими людьми, долати труднощі й пізнавати життя.

Діти, що були свідками жорстокого поводження в сім’ї, засвоюють:

1. Насильство — це засіб розв’язання конфліктів або отримання бажаного (спочатку вони перенесуть цю навичку в дитячий садок, школу, а потім і в свою сім’ю).

2. Негативні форми поведінки в суспільстві — найвпливовіші.

3. Довіряти людям, особливо дорослим, — небезпечно.

4. Свої почуття й потреби не можна виявляти відкрито.

У сім’ях, де в стосунках з дітьми переважають контроль, нехтування дитячими проблемами, один одного, дитина може вирости агресивною або занадто пасивною. Таким дітям важче вчитися, контролювати себе й налагоджувати стосунки з іншими людьми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь